Íme a motiváció 6 típusa és szerepük a sikerben

ime-a-motivacio-6-tipusa-es-szerepuk-a-sikerben

Az olyan ösztönzőket, amelyek cselekvésre késztetnek összefoglaló néven motivátoroknak nevezzük. A motivátoroknak két nagy típusuk van: a külső és a belső motivátorok. Mindkettő három-három altípusba sorolható. Nézzük, melyek ezek, és milyen szerepet töltenek be a sikerben!

A külső motivátorok

Fizetés

Ha csupán egyetlen napot is dolgoztál az életben, akkor neked is világos, hogy az egyik legjelentősebb motiváló tényező a munkavállaló számára, a fizetés. Ám a javadalmazásnak akadnak olyan szegmensei, amelyek az alkalmazottak számára értékesebbek lehetnek a pénznél. Ezek pedig az idő és az energia.

Ha képes vagy megmutatni a munkatársaidnak, hogy értéket képvisel számodra az idejük és a befektetett energiájuk, akkor a vállalkozásod vonzó munkahellyé válik.

Erő

Új seprű jól seper – tartja a mondás. A frissen kinevezett vezetők ugyanakkor könnyen a túlkormányzás csapdájába eshetnek. A vezetőket fel kell készíteni arra, hogy erejüket hatékonyan használják. Optimális felkészítéssel az előléptetés ugródeszkává és nem a kudarc forrásává válik.

Dicséret

A megfelelően, azaz az őszinte hálához kapcsolódóan alkalmazott dicséretnél nincs jobb motivációs eszköz. Ám a dicséret könnyen manipulatívvá is válhat, így könnyen visszafelé sülhet el. Vezetőként mindig ügyelj rá, hogy mikor és milyen formában fejezed ki a háládat az alkalmazottaid felé.

A belső motivátorok

Identitás

A végletekig felgyorsult 21. században a beosztottak könnyen perifériára szorultnak érezhetik magukat. Előfordul, hogy nem kapnak elég támogatást a fejlődésre, gyakran merül fel az elszigeteltség gondolata. Fontos, hogy a munkavállaló érezze, hogy egy csapat tagja, ahol számíthat a kollektívára.

Cél

A cél nélküli ember nem más, mint elveszett ember. Lényeges, hogy az alkalmazott tapasztalja: munkájával hozzájárul valami nagyobb dologhoz, feladata küldetés, aminek értelme, célja van. Ha a hosszabb távú fejlődésre fókuszálsz, és fejlődési lehetőséget biztosítasz az embereidnek, azzal elősegíted a csapatod szakmai és személyes fejlődését.

Kaland

A kaland egy olyan motivátor, amely képes lángra lobbantani a beosztottak lendületét és szenvedélyét. Ez lehet a karrierút kiépítése, jutalmazási rendszer felállítása, szakmai címek adományozása, vagy bármi olyan ösztönző, amely kihívása elé állítja, illetve felkelti a kollektíva érdeklődését.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság