5+9 könyv, amely szórakoztatva inspirál és tanít

Inspiráló és tanító könyvek

Alapvetően a személyiségfejlesztő könyveket kétféle kategóriába lehet sorolni. Az egyik a „tenni”, a másik az „inspiráció” kategóriába tartozik.

A „tenni” könyvek jellemzően olyanok, hogy konkrét gyakorlatokat, feladatokat tartalmaznak, melyeknek akkor van értelmük, ha megcsináljuk őket. Éppen ezért az ilyen könyveket nem érdemes csak úgy elolvasni, hogy erre is rámondhasd, „ezt is elolvastam”.

Ehelyett inkább olvasd sokkal lassabban, akár csak pár oldalt naponta, de alkalmazd a benne leírtakat, csináld meg a gyakorlatokat. Csak így van értelme, így tudsz fejlődni általa.

Ja, hogy azt sok idő és energia megcsinálni? Ha igazán nagy változást akarsz elérni az életedben, akkor a rossz (?) hír az, hogy ennek ára van. Energia, idő, pénz, stb. De amikor megcsinálod ezeket, olyan emberré válsz, hogy mindenki csodálkozni fog, mégis mi történt veled.

Néhány klasszikus, melyeket mindenképpen tedd magadévá:

Brian Tracy – Maximális teljesítmény
Napoleon Hill – Gondolkozz és gazdagodj
T. Harv Eker – A milliomos elme titkai
Dale Carnegie – Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket
Mj DeMarco – Gyorsítósáv a milliókhoz

Tudom, hogy ezek közül néhány már-már az elcsépelt kategóriába tartozik, de figyelj csak… ha csak azt alkalmaznád, amit Brian Tracy a Maximális teljesítményben leírt, nem lenne probléma az életeddel. Szóval amíg nem ültetted át teljes mértékben a gyakorlatba, addig ne mondd, hogy unod.
A fenti öt könyv az elmúlt években olyan hatással volt az életemre, hogy azt leírni is nehéz. Szívből javaslom, hogy szánj időt ezen könyvek feldolgozására ahelyett, hogy csak átpörgetnéd.

Az „inspiráció” kategóriába tartozóak pedig tipikusan azok a könyvek, melyeket könnyű olvasni, akár lehetnek regény formában, akár csak rövid sztorik. Nagyon szeretem a regény formába bújtatott önfejlesztő témákat, de ide tartoznak a különböző életrajzok sikeres emberekről (Steve Jobs, Richard Branson, Benjamin Franklin), vagy az olyan könyvek, melyek pl. sok rövid sikersztorit tartalmaznak (Erőleves a léleknek c. sorozat).

Az ilyen jellegű könyveket olvasva feltöltődsz, mások sikeréből és/vagy bukásaiból tanulhatsz, és egyszerűen kapsz egy nagy adag motivációt az éppen aktuális életfeladatod megoldásához, elvégzéséhez.

Mátrai Vanda – Álomkatalógus
Rakonczay Gábor – Átkelés a végtelenen
Paulo Coelho – Az alkimista

Bob Burg – Az Adakozó
Dan Millman – A békés harcos útja
Dan Millman – Szókratész utazásai
Robin Sharma – A szerzetes, aki eladta a Ferrariját
Jack Canfield – Erőleves a léleknek
Benjamin Franklin életrajza

Este lefekvés előtt az inspiráció kategóriába tartozóakat érdemes olvasni, hiszen akkor már úgysem szánnál akár több órát a gyakorlatok elvégzésére. Reggel már annál inkább olvashatod a “tenni” könyveket, azzal a feltétellel, ha szánsz időt arra is, hogy megcsináld a benne foglaltakat.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy “akkor így egyszerre több könyvet olvassak?”. Azt javaslom, hogy igen.
Legalábbis kettőt párhuzamosan. Egy inspirációs, amit lefekvés előtt (esetleg felkelés után közvetlenül is) olvasol, illetve egy gyakorlatias “tenni” könyv, melyet reggel és napközben olvasol, időt szánva a feladatok elvégzésére.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság