A kiemelkedően sikeres emberek 8 hétvégi szokása

A kiemelkedően sikeres emberek 8 hétvégi szokása

A Lifehack-en olvastam egy cikket arról, hogy a kiemelkedően sikeres emberek mivel töltik a hétvégéjük. Szeretnéd megismerni ezt a titkot? Arisztotelész azt tanította, hogy „amit rendszeresen csinálsz, az már nem tett, hanem szokás”, ehhez kell neked is igazítanod a dolgaidat ezentúl.

A kiemelkedően sikeres emberek 8 hétvégi szokása

1. Robert Iger: Kelj fel korán

A Disney vezérigazgatója nem az egyetlen a világon, aki azt állítja, korán kell kelni: ő minden reggel 4:30-kor kel. A sikeres emberek nem maradnak az ágyban még vasárnap sem délután 2-ig. De még csak 11 óráig sem.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ébredésünk utáni mintegy 2,5-4 órás intervallumban vagyunk a a legjobb formában.

Kelj fel hétvégén is korán, és olyan tiszta lesz az elméd, amivel az egész világot meghódíthatod!

A hétvégi korán kelés a siker egyik titka!
A hétvégi korán kelés a siker egyik titka!

2. Benjamin Franklin: Tervezz

Az USA alapító atyja minden reggel feltette magának a kérdést: „Milyen jót kellene ma véghez vinnem?”  A sikeres emberek tudják, mennyire fontosak a napi célkitűzések – ez alól a hétvégék sem kivételek.

Lazíts, nem kell mindent görcsösen végezni, de az általános lazaság nem lehet opció!

3. Timothy Ferris: Egyszerre egy dolgot csinálj

A multi tasking nem hatékony. Talán csábító gondolat, hogy a hétvégén is egyszerre több dolgot tegyél: futópadon kocogva a táblagépeden híreket olvass, közben pedig a szüleiddel csevegj telefonon; de a sikeres emberek tudják, hogy ez csökkenti hatékonyságot és eredményességet.

Ehelyett mindig csak egyetlen tevékenységre koncentrálj. Ferris szerint napi szinten ne tűzz ki kettőnél több célt, ezzel biztosítva termelékenység és a jó teljesítményt.

4. Anna Wintour: Légy aktív

A Vogue főszerkesztője minden nap egy órát teniszezik. És nem ő az egyetlen, aki így gyakorol. Richard Branson kite szörfözik, de India negyedik leggazdagabb embere is rendszeresen lefutja a maratont.

A sikeres emberek tudják, hogy fontos az „aktív test – aktív elme” páros, még hétvégén is. Az aktivitással akár az előző este megivott bort és sajttálat is le tudod dolgozni.

5. Steve Jobs: A fontos dolgokat vedd előre

Ha valami nem is változtatja meg a világot, attól még lehet fontos. A hétvége tökéletes arra, hogy az elfelejtett, de igazán fontos dolgokat bepótold – visszaszerezd a munka és a magánélet harmóniáját, újra egyensúlyt teremts, ha szükséges.

Tölts időt a gyermekeiddel, a pároddal, a barátaiddal, és ne a profitszerzés legyen a fontos. Még Obama is híres arról, hogy a családjával való közös vacsorákat mennyire komolyan veszi.

6. Warren Buffet: Szakíts időt a hobbidra

A 20. század egyik legjelentősebb befektetőjéről kevesen tudják, hogy a szabadidejében ukulelén játszik. A sikeres emberek gyakran érdekes emberek is egyben – és ebben a hobbijuk is közre játszik.

Persze, az üzleti életben a szombati golfozás nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatokat lehessen építeni, vagy éppes tőkét szerezni egy új projekthez. De a hobbi nem ilyen!

Meryl Streep például köt, George W. Bush pedig fest – az ilyen alkotó tevékenység segíti a kreativitást, és oldja a stresszt.

hobbi

7. Oprah: Gyakorold a csendet

Oprah a Forbes magazin szerint a 2013-as év legjelentősebb celebje volt, mégis naponta kétszer szakít arra időt, hogy 20 percig elcsendesedjen. A jógik nyugalmának is ez jelenti az alapját.

Az üzleti életben mind jellemzőbb, hogy a top menedzserek, cégvezetők meditálni kezdenek, ezzel javítva termelékenységüket, csökkentve a feszültséget, és fenntartva az általános jó közérzetet.

Mivel a hétvégék gyakran több aktivitást (házimunka, bevásárlás, társadalmi jellegű elfoglaltságok) jelentenek, mint a hétköznapok, ezért a legsikeresebb emberek hétvégén is elcsendesednek, és ezt még csak véletlenül sem keverhető össze a „semmittevéssel”.

8. Randi Zuckerberg: Felejtsd el a KIVAFÉ-t, élvezd a KIMIÖR-t

Szerintem már kitaláltad, hogy a Facebook alapítójának nővéréről van szó. A Facebook kor beköszöntével eljött a  KIVAFÉ („Kimaradástól Való Félelem”, eredetiben FOMO (fear of missing out)) korszaka is. A hétvégék arról szólnak, hogy árgus szemekkel figyeljük a közösségi oldalakat, nehogy lemaradjunk valamiről, nehogy kimaradjunk valamiből.

Randi Zuckerberg (aki egyben a  Zuckerberg Media vezérigazgatója) azonban azt tanítja, hogy a KIVAFÉ helyett a KIMIÖR-re (Kimaradás Miatti Öröm, eredetiben JOMO (the joy of missing out)) kellene koncentrálnunk.

Ennek a kulcsgondolata az, hogy „nincs hely, a hová szívesebben lennék, mint éppen ahol én vagyok”. A sikeres, kiemelkedő emberek egyik jellemzője, hogy ellenállnak a közösségi média indukálta KIVAFÉ-nek hétvégén is, és ezzel a boldogságukat is megalapozzák.

És nem a boldogság a siker egyik legvalódibb jele?

A címben 8 szokás volt, de mivel eljutottál idáig, hadd adjak két ajándékot még Bill Gates-től és Jay Z-től

9. Bill Gates: Szakíts időt az átgondolásra

A Microsoft alapítójának híres mondása volt: „Rendben van, hogy megünnepeljük a sikert, de sokkal fontosabb, hogy számba vegyük a kudarc tanulságait is.”

A hétvége tökéletes alkalom, hogy az előző napok tanulságait átgondoljuk, mert így a következő héten a hibákat ki fogjuk tudni javítani.

10. Jay Z: a tartsd fent a lendületedet!

Hatalmas zenei birodalmat kiépítő rapper/vállalkozó a szövegeiben sem titkolózik: „Akarhatsz bármekkora sikert, de nem kapod meg, ha leállsz. Ne csússz el. Ne pihenj. Az egyik szemed legyen nyitva, igazán, és örökké.” (Decoded)

Jay Z sem csak a puszta akaratával teremtette meg több százmillió dolláros vagyonát, heti öt napot dolgozva.

Ha a hétvégéidet luxus yachtokon szeretnéd eltölteni a  Karib-szigeteken Beyoncé társaságában, ahhoz kérlelhetetlen kitartás, és elszántság is kell. Nos, mersz Te is nagyot álmodni?

A siker egy 24/7-es életmód választása – ebben pedig a hétvége is benne van. Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság