Konfliktuskezelés felsőfokon: 5 tény, melyek szerint a konfliktusoknak is vannak pozitív hatásai

konfliktuskezeles-felsofokon-5-teny-melyek-szerint-a-konfliktusoknak-is-vannak-pozitiv-hatasai

A konfliktusok elkísérik a mindennapjainkat. Legyen szó vitáról, szóváltásról vagy egy egyszerű félreértésről, a konfliktusok soha nem kerülhetők el teljesen sem a magán-, sem a szakmai életben.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A varázsszó itt a helyes konfliktuskezelés – mert aki képes elsajátítani a konfliktusokhelyzetek során alkalmazható helyes eljárásmódot, az nemcsak megerősödve kerülhet ki belőlük, hanem vezetői pozícióhoz szükséges előnyre is szert tesz.

Ebben a cikkben segítünk felismerni a konfliktusok pozitív oldalait, és megmutatjuk, milyen módjai vannak a konfliktuskezelésnek.

konfliktuskezeles-felsofokon-5-teny-melyek-szerint-a-konfliktusoknak-is-vannak-pozitiv-hatasai

Milyen előnyökkel járhat egy konfliktus?

 1. Egy konfliktus feltárja a különbségeket

Milyen unalmas lenne, ha mindannyian egyformák lennénk, és ugyanazt a véleményt képviselnénk! A különböző vélemények és nézetek változatossá és színessé teszik a társadalmat. Egy konfliktus során ezek az eltérő vélemények kerülnek napvilágra.

 1. A konfliktus biztosíthatja az egységet

A helyes konfliktuskezelés a csoportkohéziót és a csoport egységét egyaránt erősítheti.

 1. A konfliktus megőrizheti azt, ami már létezik

A szükségtelen és nemkívánatos változások elleni védekezéssel helyreállítható a stabilitás és a jól bevált menetrend. Erre is alkalmas lehet a konfliktus.

 1. Egy konfliktus változást hozhat

Nem mindig van értelme megtartani azt, ami már létezik és ami nem működik. Néha szükséges a konfliktus a változáshoz.

 1. Egy konfliktus sokféleséget eredményezhet

Legyen szó bármilyen konfliktustól, végül mindig következtetéseket vonhatunk le belőle, megoldást találhatunk rá, ami utána mindig sokféleséget eredményez.

A konfliktuskezelés a vezetők feladata

Minél korábban sikerül azonosítani a konfliktusokat és minél gyorsabban tudunk megfelelő megoldásokat találni rájuk, annál harmonikusabb lehet a csapatmunka.

Ha azonban a konfliktusok észrevétlenül zajlanak, a hangulat negatív irányban változik, romlik a munkateljesítmény, legrosszabb esetben pedig még elbocsátásokra is sor kerülhet.

konfliktuskezeles-felsofokon-5-teny-melyek-szerint-a-konfliktusoknak-is-vannak-pozitiv-hatasai

Konfliktusmegoldási lehetőségek

A lehetséges megoldások, amelyekkel egy konfliktust fel lehet oldani, ugyanolyan változatosak, mint maguk a konfliktusok.

Általában hat alapvető mintát különböztetnek meg, amelyek hozzájárulhatnak a konfliktusok megoldásához, ezek

 • a menekülés,
 • a megsemmisítés,
 • a behódolás,
 • a delegálás,
 • a kompromisszum és
 • a konszenzus.

A menekülés mintájában a konfliktusokat vagy elkerülik, vagy figyelmen kívül hagyják, amikor felmerülnek. Az érintettek elmenekülnek a konfliktus elől, például félelemből vagy kétségbeesésből, mert attól tartanak, hogy nem tudnak győzedelmeskedni.

Egy lépéssel feljebb van az ellenfél megsemmisítése. Ennek klasszikus példája a zaklatás.

A harmadik szakasz a behódolás, amelyben az egyik fél aláveti magát a másiknak és átveszi a véleményét – a sajátjától függetlenül, így lehetséges a konfliktus átmeneti megoldása.

A negyedik alapmintában, avagy a delegálásban egy harmadik személy is szerepel a konfliktus megoldása közben. Ő közvetít az érintett felek között, és ideális esetben elvezeti őket a megoldáshoz.

Kompromisszum esetén az érintett felek egyeznek meg.

A konszenzus a konfliktuskezelés csúcsa. A konszenzus olyan vélemény, amelyet minden érintett fél ellentmondás nélkül elfogadhat, és a konfliktus megszűnik.

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság