Megbocsátás – Hogyan bocsássak meg?

megbocsátás

Megbocsátás. Többször is ihletet kaptam arra, hogy erről a témáról írjak…

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Mind éreztük már életünk egy bizonyos pontján azt a kétségbeesett belső zűrzavart és zavarodottságot, ami abból fakad, hogy úgy érezzük, hogy valamilyen módon megbántottak és elárultak bennünket.

Az ember azért küzd, hogy megértse, mi a baj az illetővel, hogy ilyet tett, vagy hogy ilyenné lett. Azon tűnődsz, mi lehet a baj…

 • Vajon tényleg megérdemeltem ezt?
 • Talán csak teljesen naiv vagyok?
 • Túlságosan bizakodó voltam?
 • Túl mélyen szerettem, és most megfizetek ezért?

A belső fecsegések listája hosszú lehet, miközben próbálunk értelmet adni az életünknek.

 • Talán nem is önmagában a megbocsátás hiánya a problémám?
 • Talán az, hogy újra és újra megbocsátottam, csak azért, hogy állandóan áldozattá váljak?

Az önbecsülésed, az önmagadba vetett bizalmad, a személyes hatalmad apránként elkopott. Amint azt jól tudod, ennek a belső zűrzavarnak a következményei igen mélyre nyúlnak.

 1. A spektrum egyik végén az életed tele van haraggal és dühvel. Elkezded visszatartani valódi énedet a családodtól és a barátaidtól – alapvető túlélési ösztönként a saját biztonságod megőrzése válik prioritássá.
 2. A spektrum másik végén – a bántás alulról jövő áramlata csak időnként merül fel – de ettől függetlenül olyan, mint egy gödör az életed szőnyege alatt… arra vár, hogy megbotolj benne, ez mindig nyugtalanító.

A megbocsátás – legyen szó akár önmagadnak, akár másoknak való megbocsátásról – a kirakós egyik fontos darabja, amikor a virágzó és bőséges élet megteremtéséhez szükséges elemeket vizsgáljuk.

Túlságosan gyakran nem veszik figyelembe, mint a siker egyik akadályát. Miért?

Mert azt gondoljuk, hogy az érzéseink jogosak, ha valami rosszat tettek velünk? Ha igazoltak vagyunk, akkor semmin sem kell változtatni, ugye?

Csak akkor nem kell semmit tenni, ha pontosan ott akarod tartani a bőséged és a jóléted szintjét, ahol az most van.

Hadd ismételjem meg…

 • semmin nem kell változtatni, és a megbocsátásnak nem kell megtörténnie, HA elégedett vagy azzal, ahogyan belül érzed magad.
 • Semmit sem kell megváltoztatni, HA elégedett vagy azzal a személyes és pénzügyi bőséggel, amit jelenleg tapasztalsz.
 • Semmit sem kell megváltoztatni, HA úgy érzed, hogy teljesen szabad vagy.

Amit ebben a posztban világossá akarok tenni, az az, hogy igen, minden bizonnyal jogos, hogy úgy érzed magad, ahogyan érzed – mindig – akár a megbocsátásról, akár bármely más kérdésről beszélünk.

Az érzéseid mindig érvényesek, ezeket mindig te tapasztalatod. Mindig igazak, és jogod van úgy érezni, ahogy.

Választásod van, és a döntéseid neked dolgoznak – megvédenek téged.

Nem azért vagyok itt, hogy azt mondjam neked, hogy az érzéseid helytelenek.

DE fontos elismerned, hogy hatalmadban áll megválasztani az érzéseidet… és ha azok olyan módon rezonálnak, ami NEM áll összhangban a legfőbb jóval – és azzal, amit az életedre szeretnél…(bőség és jólét minden szinten) – akkor valami mást kell választanod!

Tehát, ami a jólét érzését vagy megtapasztalását illeti – a megbocsátás elengedhetetlen.

Ha nem a megbocsátást választod, akkor annak hiányát választod, ami haragban, neheztelésben, félelemben, frusztrációban, keserűségben nyilvánul meg.

Ezek az érzelmek nincsenek összhangban a bőség energiájával és érzelmével… ami a szeretet.

Ennek az állapotnak a következményei ártanak nektek:

 • Harag,
 • képtelenség bízni másokban,
 • a határok nem megfelelő kijelölése,
 • az igazságosság félreérzékelése,
 • szélsőséges vagy magas elvárások kialakítása önmagunkkal vagy másokkal szemben,
 • képtelenség az intimitásra,
 • fájdalom,
 • sértettség,
 • szorongás,
 • depresszió és félelem

– hogy ismét csak néhányat említsek.

Ezek az érzések mind negatív állapotok, amelyek a hiánytudattal rezonálnak.

A külső világunk a belső világunk közvetlen tükörképe. Ha a jóléti tudatosság és a szeretet állapotában érzed és élsz, a külső világod számos gazdagság kifejeződése lesz….nem csak az anyagiaké, hanem a béke- és boldogságérzeted, a kapcsolataid állapota, az egészséged.

Ha hiánytudatban, félelemben, hiányban és negativitásban élsz – ez fog megnyilvánulni a külső világodban.

Ha a jóléti tudatosságból indulsz ki, ami a szeretetről, a jó érzésről, a boldogságról, a megbecsülésről és a felsőbb éneddel való kapcsolatról szól, akkor több jólétet fogsz magadhoz vonzani, mint amit valaha is lehetségesnek gondoltál.

Hogyan lehetsz kapcsolatban – igazán kapcsolatban -, ha nem bocsátottál meg magadnak a hibáidért, nem bocsátottál meg a barátaidnak és a családodnak az ő hibáikért?

Hogyan nyilvánult meg a hiány a saját életedben? Meg tudod-e határozni azokat a területeket az életedben, amelyekből hiányzik a megbocsátás, vagy amelyek a negativitás alárendelődését hordozzák, és elakasztják a jólét áramlását?

Most jön a neheze.

HOGYAN bocsássak meg?

Bár minden ember más és más – íme a megbocsátás alapreceptje.

És ez alatt a valódi megbocsátástértem – nem azt a fajta megbocsátást, amiről csak úgy teszel, minthamegbocsátottál volna! Ez egy igazi váltás.

A megbocsátás 8 alapelve

 1. Tudd, hogy a megbocsátás egy választás, sőt, készség. Nem születtél megbocsátónak, és nem kell magadat ostoroznod amiatt, ahol tartasz most a megbocsátás képességében. Légy jó magadhoz, és tiszteld meg azt, ahol tartasz.
 2. Kezdd egy megbocsátási leltárral. Végigmentél már valaha is a tudatos megbocsátás folyamatán? Mi vált be nálad? Mi nem működött? Kérdezd meg magadtól, mit nyersz azzal, hogy megtartod a fájdalmat, a sérelmet vagy a haragot. Akár tetszik, akár nem, mindennek van következménye.
 3. Legyél nagyon is tisztában azzal, hogy a megbocsátás a félelemtől (hiánytudat) a szeretetre (jóléttudat) való áttérésről szól.  Mit gondolsz, mit érhet el a félelem, a harag és a neheztelés? (nem sokat) Mit gondolsz, mit érhet el a szeretet? (bármit!!) Hogyan rezonál ez benned? Milyen döntést fogsz ezzel kapcsolatban hozni?
 4. Fogadd el a tényt, hogy másokat nem tudsz megváltoztatni – csak saját magadat. Ezen belül fogadd el, hogy bármikor megváltoztathatod magadat. Ezt hívják “váltásnak“. Gyakorold a szeretetbe való váltást, és távolodj el a félelemtől, a nehezteléstől és a negativitástól. Vedd észre, hogy amikor gyakorolsz vagy színlelsz, egy idő után könnyebbé válik a való életben.
 5. Tudd, hogy a megbocsátás nem arról szól, hogy minimalizálod a fájdalmadat vagy mások tetteit, vagy hogy olyan helyzetben maradsz, ami nem tisztel TÉGED, például egy agresszív, abuzív munkában vagy kapcsolatban, ami nem gyógyul vagy fejlődik. Ez egy tudatos döntésről szól, hogy elengeded – a te és a te legfőbb jód, vagy mindenki legfőbb jója érdekében. A harag, a düh, a hibáztatás és az ítélkezés hiányáról van szó. Ez az elengedés és olyan döntések meghozatala, amelyek összhangban vannak azzal a békével és jóléttel, amit meg akarsz teremteni. Arról van szó, hogy felszabadítod magad… és megnyitod a lehetőségeket – legyen szó akár a pénzügyeidről, a kapcsolataidról vagy az egészségedről.
 6. Engedd el! Tervezz meg egy megbocsátási rituálét – olyat, ami jól esik neked. Égess el egy gyertyát. Írj meg el nem küldött leveleket. Engedd ki magad írásban, és szó szerint írd a papírra az érzéseidet. Te felelsz azért, hogy mennyire hagyod magad pörögni és levezetni. Tartsd meg a perspektívát. Tudd, hogy amire összpontosítasz, az növekszik, ezért ne tölts túl sok időt a negatívumokkal, majd haladj előre a “könnyedségben” és a szeretetben. Válassz egy jobb gondolatot – például: azt választom, hogy elengedem és megbocsátok, azt választom, hogy önmagamat helyezem előtérbe, azt választom, hogy tisztelem önmagamat. Ha azt hiszed, hogy megbocsátottál, és még mindig neheztelsz, akkor nem bocsátottál meg. Kérdezd meg magadtól, hajlandó vagyok-e ezt elengedni? Mikor? (Talán most?) Kérdezz és engedj el folyamatosan.
 7. Tudd, hogy nem gyógyíthatod meg a saját fájdalmadat azzal, hogy megtagadod a megbocsátást mások felé. Tiszteld meg magad azzal, hogy elkezdesz megbocsátani és elengedni. Ez jót tesz a testednek és a lelkednek. Carolyn Myss azt mondja: “A biográfiád biológiává válik…”. Az emberek legtöbbször nem szándékosan akarnak megbántani téged – hanem a saját félelmeikről, problémáikról és fájdalmukról van szó, amikor cselekednek és rosszul reagálnak. Neked sem kell ragaszkodnod a rossz cselekedeteidhez – vagy ahhoz, hogy azok végül a saját biológiáddá váljanak… Ehh, nem éri meg!
 8. Lásd az embereket olyannak, amilyen tökéletes lelkek... olyan lelkeknek, akik a szeretet és minden, ami van, forrásából lettek teremtve. Kérdezem… nehezedre esne megbocsátani minden szeretet forrásának, a szeretetnek, ami mindannyian vagyunk? Nem. Ha azt választjátok, hogy ebben a lágy térben léteztek, a megbocsátás sokkal könnyebbé válik.

A megbocsátás választása az első lépés.

Nem kell siettetni a folyamatot, mert a megbocsátás megtanulása és annak használata az életedben kulcsfontosságú a jólét, a béke és a spirituális növekedés szempontjából.

Béke.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság