Mennyire harmonikus a párkapcsolatod? Íme a harmónia 6 alappillére

Ha elveszel, a kezed lesz tele. Ha adsz, akkor a szíved.

“A harmónia a Szeretet másik neve – mert ez az egyetlen olyan létállapot, ahol a másikkal zavartalanul összerezgek: mindketten úgy vagyunk együtt, hogy ugyanakkor önmagunk is vagyunk.” – Müller Péter

Az egészséges és harmonikus párkapcsolat titka, hogy benne a dolgok mindig könnyen és gördülékenyen működnek, vagyis a párok jó problémamegoldó képességgel rendelkeznek, és könnyedén áthidalják az akadályokat. Vannak azonban olyan támpontok, amelyek meglétével, vagy éppen nemlétével te magad is ellenőrizheted, hogy párkapcsolatod mennyire erős, illetve mennyire harmonikus.

Íme a harmónikus párkapcsolat 6 alappillére

1. Az első ilyen a már említett problémamegoldás. Egy párkapcsolat sem lehet harmonikus, ha nincs bevett sémája a konfliktusok megoldására. Ha harmonikus párkapcsolatra törekszünk, a különböző problémás szituációkat meg kell tanulnunk kezelni, legyen egy jól bevált stratégiánk a problémák kezelésére ahelyett, hogy a gondokat besöpörnénk a szőnyeg alá.

A legjobb tanács a problémakezeléshez: “Kommunikáció – kommunikáció – kommunikáció!” Ez kifejez mindent: sértődés helyett átbeszélés, duzzogás helyett őszinteség, eltitkolt megbántottság helyett nyíltság.

Ha elveszel, a kezed lesz tele. Ha adsz, akkor a szíved.

Ha legalább egy, ehhez hasonló olyan elvvel rendelkeztek, amivel elejét vehetitek a konfliktusoknak, vagy megoldást találhattok rá, a kapcsolatotok jó eséllyel harmonikus.

2. Ha az igazi harmóniát keressük, akkor tiszteletben kell tartanunk a másik fél privát szféráját. Ha párunkkal bizalmi alapon működik a kapcsolatunk, a megértéssel sem lesz probléma, nem mellesleg pedig elkerülhetjük a konfliktusforrásokat is. Ne kutakodjunk párunk telefonjában, sem Facebook-adatlapján. Ha valaki harmonikus kapcsolatban él, soha egy percig sem jut eszébe a megcsalás vagy a hazugság gondolata.

3. A harmónia alapja, hogy véleményünket még akkor se erőltessük rá a másikra, ha úgy hisszük nekünk van igazunk. Becsüljük meg azt, hogy párunknak is vannak kimagasló értékei és véleménye, és cserébe mi is megbecsülést vívhatunk ki magunknak. Partnerünket soha ne ítéljük el a hibáiért, inkább találjuk meg a módját annak, hogy akár egyetlen pillantásból tudjuk, mit szeretne a másik.

4. Kommunikáció, őszinte, határok nélküli párbeszéd. Nem csak a problémamegoldáskor, hanem a harmonikus kapcsolat fenntartásában is ez játssza a legfontosabb szerepet. Amennyiben a két fél ki tudja mondani célzások és barokkos körmondatok nélkül, amit gondol, azzal ki lehet zárni a félrevezető kommunikációt, és nem marad más, mint az őszinteség.

5. A szeretet kimutatása, a “szeretlek” szó használata szintén annak jele, hogy egy kapcsolat harmonikus. Nem szabad, hogy gondot okozzon az érzelmeink kimutatása, nem okozhat problémát továbbá az sem, hogy elmondjuk párunknak: szeretlek.

6. A harmónia hatodik alappillére a kölcsönös gondviselés, az érzése annak, hogy mindkét fél biztonságban van. Ez nem csak fizikai biztonságot jelent, hanem lelkit is. Mindenki odafigyel a másikra, gondoskodnak egymásról, így folyamatosan azt érzik, hogy van kihez fordulniuk, van támaszuk, van kire számítsanak a bajban.

Ha kapcsolatunk bizonytalanságba és kétségekbe süllyed, a harmónia azonnal elpárolog, és helyét káosz, zűrzavar veszi át. Érdemes mindig éreztetni a másikkal, hogy nem csak a jóban, a rosszban is számíthat ránk, mi mellette állunk, bármi is történjen, és nem csak egy lecserélendő használati tárgy.

Sok boldogságot és harmóniát! (Laura)

Ha pedig hasznos volt a poszt, oszd meg másokkal is! Nyomj egy lájkot…

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság