Mi a jó életet titka avagy hogyan érheted el a teljesen egészséges életmódot?

mi-a-jo-eletet-titka-avagy-hogyan-erheted-el-a-teljesen-egeszseges-eletmodot

Az egészséges életmód kialakítására rengetegen vágynak, de annál kevesebben cselekszenek helyesen. Lehet cél az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, ám ha a pörgős életmódod miatt semmi időd nem jut az önmagaddal való törődésre, az előbb-utóbb megbosszulja magát. Mi lehet a titok az egyensúly fenntartására?

Apró lépésekkel a cél felé

Eláruljam, hogy a legtöbb ember min bukik el, amikor elkezdi megvalósítani a céljait? Túl sok mindenbe kap bele egyszerre, így a koncentrációja, a kitartása és az energiája megoszlik.

Aki sokat markol, keveset fog – tartja a közmondás, és ez különösen igaz az egészséges életmód kialakítására tett erőfeszítések vonatkozásában. Törekedj kisebb célokra! Az aprócska eredmények erősítik az önbizalmad, a változások pedig könnyebben kezelhetők lesznek.

Koncentrálj a pozitív megerősítésre

Mindegy, hogy a jutalmazás gondolati szinten vagy anyagi síkon történik, a lényeg az ösztönzés. Természetesen reális, teljesíthető jutalmakon gondolkodj! Annak ugyanis nem lenne se füle, se farka, hogy minden ledobott kiló után kényeztetésként gyorsétteremben ebédelj.

A pozitív megerősítés nem csupán ösztönzőleg hat, de az önbizalmadat is növelheti. Ha szeretnél elmélyülni a témában, a pozitív megerősítésnek szerteágazó irodalma lelhető fel akár a világhálón is.

Légy következetes

Amikor a céljaid eléréséről van szó, akkor a következetesség kulcsfontosságú tényező. Ezért is fontos, hogy apró lépésekkel haladj az utadon. Az idő múlásával az apró változások összeadódnak, és markáns jelentőségűvé válnak.

Ha hatalmas, már-már teljesíthetetlen célokat tűzöl ki magad elé, abba nem pusztán a bicskád törhet bele, de a következetességedről is le kell mondanod. A kudarc pedig végleg eltántoríthat a célod elérésétől vagy a feladatod teljesítésétől. Vállalj annyit, amennyit teljesíteni tudsz, de abban légy következetes.

Alakíts ki napi rutint

Mindegy, hogy fogyókúráról, edzésről vagy tanulásról van szó, a megszokás segíthet átlendülni a nehéz napokon. Tervezz előre, építsd be a napjaidba a rendszeres teendőidet, és igyekezz nem változtatni rajtuk.

Mondok egy példát! Ha minden reggel hattól hétig elmész futni, akkor az elfoglaltság hamar megszokássá, a napi rutinod részévé válik. Miért van erre szükséged? Azért, mert ezek a rutinok erőt adnak, és segítenek átlendülni a motiválatlan időszakokon.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság