Mibe fektessem a pénzem 2014-ben?

Soha nem késő “elkezdeni” a pénzcsinálást, azaz a befektetést.

Miért írok pénzcsinálást?

Erre Jókai fog válaszolni:

  • “A magyar pénzt „keres”,
  • a német pénzt „érdemel” (Geld verdienen),
  • a francia pénzt „nyer” (gagner d’argent),
  • az amerikai pénzt „csinál” (to make money).

Tökéletesen jellemző kifejezések.

  • A szegény magyart mintha látná az ember, hogyan keresi a pénzt, melyik bokorban találhatná meg;
  • a jámbor németet, ahogy izzad, dolgozik kézzel-lábbal, míg megérdemli azt a pénzdarabot;
  • a könnyűvérű franciát, ahogy kockáztat és nyer, ha akad egy másikra, aki veszít;
  • míg a nehézvérű jenki ül egy helyben, s a körmét faragva csinálja a pénzt.” (Jókai Mór)

Gondolom nem nehéz felismerni, hogy ezek közül melyik a legjobb megoldás…

A gazdagok gazdagabbak lesznek, a szegények meg lottóznak. (Julie Warren idézet)

Nézd meg az utcán hömpölygő tömeget: a legtöbb ember lefelé néz, és titkon abban reménykedik, hátha talál valamit. Megnéz minden csillogó dolgot a járdán (kétszer is visszalép, hogy a fénylő szalag biztos nem aranynyaklánc volt-e).

Van aki az út mellé dobott üres cigisdobozt is megrugdossa óvatosan, hátha talál benne még pár szálat. A legtöbb magyar a pénzt is így keresi. Hátha “talál” valahol egy kis aprót.

Pedig nem lefelé kellene nézni, hanem előre. Ha az ember előre néz, akkor sokkal könnyebb felismerni a szembe jövő lehetőségeket.

Tudod, hogy az Edigital (Extreme Digital) honnan indult?

Volt egy fiatal magyar srác, aki el akarta adni a számítógépét az interneten, és meglepetésére sokan jelentkeztek rá. Ő pedig kapott a lehetőségen: mindenkinek azt mondta, hogy még megvan a gépe, és elkezdett gyorsan számítógépeket összerakni, hogy aztán eladhassa. A sokmilliárdos forgalmú magyar Edigital innen indult el… példaértékű. Nem rohant el a srác, hogy vegyen magának egy jobb gépet a régi árából, hanem felismerte a piaci lehetőséget és alkatrészekbe fektetett. Te mit tettél volna?

Bankba inkább ne tedd a pénzedet

Egy biztos: ma a kevés pénzzel rendelkezőknek a legrosszabb választás a bankbetét. Aki abban bízik, hogy a bankban majd kamatozik a pénze, és a kamatokból megél, az álmodozik. Persze van ilyen is: olyan 20 millió forintnyi pénz már kamatozik annyit, hogy ne kelljen dolgoznod. Már csak a 20 millió forintot kell előteremtened. Ha nincs ennyid, akkor a bankokat felejtsd el.

Amiért a kamatos kamat sem mindig megoldás:

A kamatos kamatról egy kommentelő ezt írta nemrég egy befektetési blogon:

“És bizonyítottan működik! Ugyanis feleségem nagyszülei a hetvenes években befektettek vagy tíz ezer régi lejt (6 havi fizetésüket) és valamivel a rendszerváltás után több mint száz ezer régi lejt vehettek fel (egy olcsóbb tévé árát). Tehát működik…”

Mibe fektessem a pénzem 2014-ben?

1. Fektess magadba

Tanulj. Nyelveket. Programozni. Írni, blogolni. Válj szakértővé. Online marketingen belül specializáld magad egy-egy területre. Tanulj meg eladni, értékesíteni. Felismerni és értelmezni a nonverbális kommunikációt. Emberismeretet. És tanulj meg információkat értelmezni.

Tanulj meg újra olvasni. Ne monitorról, hanem újságokból, könyvekből. Vegyél normális újságokat, ahonnan ömlenek ki a pénzes ötletek (Forbes, Haszon, Piac&Profit, HVG Extra). Fektess minél több pénzt magadba, hogy olyan tudást szerezz, ami csak keveseknek van. Nem egy olyan szakma van itthon, amiben óránként 10-30.000 forintot is el lehet kérni a speciális szaktudás miatt. Neked most mennyi az órabéred?

2. Kereskedj az interneten

Millió bérelhető webshop (pl. Unas.hu, Honlap.hu, Shoprenter,) , vagy éppen ingyenes (pl. Prestshop, Joomla+Virtuemart, Oscommerce) webáruházrendszer van, ahol ki tudod magadat és a termékedet próbálni. Indíts egy webáruházat. Először szolgáld ki magad a vevőket, majd ha már jön be elég pénz, vegyél fel valakit, aki helyetted megcsinál mindent. Mert akkor te lehetsz az a jenki, aki “ül egy helyben, s a körmét faragva csinálja a pénzt”.

Ehhez segítség:

3. Vegyél pénzt termelő weboldalakat

Sok olyan weboldal van, ami hirdetésekből havi 10-15.000 forintot termel akkor is, ha a tulajdonos rá sem néz (főleg affiliate vagy éppen online játékos oldalak oldalak). Egy ilyen weboldalt olyan 150.000 forint körül már meg lehet venni. Miért jó ez? Azért, mert minimális törődés mellett is hoz hosszú távon bevételt.

Ha pedig foglalkozol vele aktívan, a növekvő bevételből újabb kis weboldalakat vásárolsz, egy éven belül felépíthetsz olyan weboldalhálózatot, amire ha rá sem nézel, akkor is bejön 80-100.000 forint havonta. Ebből pedig szintén lehet tovább építkezni. Nem hiszed? Pedig ha tudnád, mennyien élnek meg ebből nagyon szépen…

4. Keress problémákat és oldd meg

A legjobb befektetés mindig az olyan üzlet, ami még nincs a világon. Nézd meg a családodat, ismerőseidet, barátaidat, mennyi problémájuk van, amire nincs megoldás. Ezeket érdemes felírnod egy kis listába, és amelyik megoldatlan problémával a leggyakrabban találkozol, annak a megoldásába érdemes befektetni.

Amiben biztos lehetsz,

az az, hogy a jó befektetésekhez sokszor nem pénz kell, hanem idő és elszántság. Ha könnyű lenne pénzt csinálni, nem dolgozna senki. Mindenki a körmét farigcsálná. Ahhoz, hogy megtanuld észrevenni a lehetőségeket, megtanuld megoldani a problémákat és ebből pénzt is csinálhass, idő kell leginkább. Én amondó vagyok, hogy ha “kicsiből szeretnél nagyot”, akkor először önmagadba fektess.

Igazi, konkrét befektetési tippet senki nem fog adni

Senki nem fogja neked megmondani konkrétan, hogy konkrétan ebben az “XY”-ba kell betenned most a pénzedet, és fél éven belül milliomos leszel. Senki nem fogja neked ingyen odaadni az aranytojást tojó tyúkját. Ezt neked magadnak kell megszerezned, kitenyésztened a saját ötleteidből, mint ahogy az Edigital-os srác is megtette.

Hasznos befektetései írások még az oldalunkról:

Sok sikert!

És ha hasznos volt a poszt, oszd meg másokkal is!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság