Most megtudhatod mi a legerősebb motivátor, avagy így vésődik agyunkba a félelem!

arany tudat

A félelmet mindenki ismeri a saját életéből. Mindannyian éltünk már át kellemetlen szorongást, aggodalmat, hirtelen jött pánikot vagy tartós nyugtalanságot gyermekkorunktól kezdve.

Ez az ősi ösztön mentett meg minket az emberiség hajnalán a ragadozóktól vagy a természeti katasztrófáktól. Segített nekünk túlélni, továbbá kifejleszteni olyan stratégiákat, melyek révén fejlődhetünk és megvédhetjük önmagunkat, illetve a javainkat.

Éppen ezért a félelmet – habár alapvetően egy negatív érzésről beszélünk – tudatosan, egyfajta motiváló erőként is felhasználhatod azért, hogy kilépj a komfortzónádból és elérd a céljaidat.

Az irányítás a Te kezedben van!

A félelem alapvetően szinte mindenhol teret nyerhet: a pályaválasztásodban, a munkádban, a személyes kapcsolataidban, az önmagadról alkotott képben és így tovább. A félelem ráadásul legtöbbször a társadalmi normákból, illetve a család felől érkező nyomásból ered. Ezért is lényeges, hogy első körben feltárd a félelmeid forrását. Így megértheted és átformálhatod magadban egyfajta motivátorrá.

A kontroll alatt tartott félelem

Minél kevésbé van befolyásod a dolgok alakulása felett, annál inkább megbéníthat a félelem. Ennek azonban az ellentéte is igaz lehet: akik mindenen átívelő hatalmat akarnak, hogy minden irányítás az ő kezükben legyen, azokban az emberekben sokszor erős félelem rejtőzik, amit a törekvéseikkel próbálnak meg ellensúlyozni és elnyomni. 

Hogyan lehet tehát kreatív módon felhasználni a félelmet és megteremteni az egyensúlyt?

Munka és motiváció

A munkahelyi sikereidet részben az határozza meg, hogy a benned működő motivációk ki tudnak e teljesedni vagy sem. Ezek nem tudatos döntések, sokkal inkább az személyiségedből, a hiedelmeidből, az elvárásaidból felépített tényezők. 

Egyensúlyt kell teremtened, hogy reálisan szemlélhesd az aggodalmaidat és ennek megfelelően hozhasd meg a döntéseidet.

Keresd meg magadban, hogy elsősorban mi az, ami motivál és vesd össze a félelmeiddel. Dolgozz azon, hogy ezek illeszkedjenek egymáshoz. Ezáltal képes leszel pozitív helyzeteket teremteni, illetve egy már adott helyzetben is olyan lépéseket tenni, melyek előrelendítik a fejlődésedet. Végül pedig a siker a magánéletedben és a karrieredben is megmutatkozik. 

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság