Munka és magánélet? Így találd meg az egyensúlyt sikeres emberként!

munka-es-maganelet-igy-talald-meg-az-egyensulyt-sikeres-emberkent

A munka és a magánélet egyensúlya divatos kifejezéssé vált a mai társadalomban, és úgy tűnik, hogy a jövőben még hangsúlyosabbá válik.

Nem véletlenül, hiszen az egyensúly kibillenése súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ez nemcsak az egyes munkavállalókra vonatkozik, hanem egy vállalat számára is egyre inkább gazdasági tényezővé válik, amit nem szabad alábecsülni.

munka-es-maganelet-igy-talald-meg-az-egyensulyt-sikeres-emberkent

A munka és a magánélet megfelelő egyensúlya növeli a termelékenységet

Mivel a nyugati világban élők főként alkalmazottként, meghatározott időpontokban dolgoznak, már az is sikeresnek számít, aki többet dolgozik és rendszeresen túlórázik. A befektetett idő itt egyenlő az eredménnyel.

Objektíven nézve azonban ez az egyenlet helytelen, és biztosan mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik rettenetesen sokat dolgoznak anélkül, hogy konkrét eredményeket tudnának felmutatni. Ők az élő példái annak, hogy ezt a módszert nem szabad követni!

Változtasd meg a nézőpontodat

A kikapcsolódást gyakran értéktelen időnek tekintik, elvégre közvetlenül nem generál semmi hasznot. Érdemes azonban megnézni ilyenkor a profi sportolókat. Közülük senkinek sem jutna eszébe napi 12 órán át edzeni.

Ugyanez vonatkozik az agyra is. Nem képes hosszú ideig maximális terhelés mellett dolgozni. Pihenő nélkül a teljesítménye fokozatosan csökken, és csak fél kapacitással dolgozik.

Képzeld el, hogy minden feladatot, legyen az professzionális vagy magán, 100%-os teljesítménnyel meg tudnál oldani. Nem lenne rossz, igaz? Ehhez azonban pihenni kell!

Mennyire jó a személyes munka-magánélet egyensúlya?

Ha meg szeretnéd tudni, hogy a munka és a magánélet egyensúlyának melyik szakaszában vagy, kezd a következő kérdéssel:

Mennyire vagy elégedett ebben a pillanatban?

Ha mindig és minden tökéletes volna, akkor nem lenne miért tovább fejlődni. Mennyire vagy elégedett jelenleg, és életed mely területein szeretnél valamit optimalizálni?

Mindig van mit tenni, és ehhez most adunk öt hasznos tippet:

munka-es-maganelet-igy-talald-meg-az-egyensulyt-sikeres-emberkent

5 gyakorlati tipp a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyának kialakításához

1. tipp: Hagyd otthon  családi drámát!

Bármi is zajlik éppen a családban, ezeket a problémákat meg kell tanulni otthon hagyni, mert negatívan hatnak a termelékenységre.

2. tipp: Zárd ki a munkát, amikor hazaérsz és belépsz az ajtón!

Ugyanez vonatkozik a munkahelyre is. Mindig voltak, vannak és lesznek megoldásra váró feladatok, de ezek ráérnek másnap is. Az otthon maradjon otthon!

3. tipp: Kapcsold ki

Ha munka közben hagyod, hogy folyamatosan megzavarjanak telefonon, akkor könnyen stresszes leszel, elcsúszol a feladatokkal. A telefont irányítsd a titkárnőnek vagy kapcsold ki teljesen. Munka után pedig kizárólag utóbbi jöhet szóba!

4. tipp: Mondj nemet

Nemcsak a telefon, hanem a szomszéd irodából a kedves kolléga is elvonhatja a figyelmedet munka során. Tanulj meg barátságosan nemet mondani a saját érdekedben, mert egy-két szívesség, és rögtön borul az egyensúly.

5. tipp: Relaxációs gyakorlatok

Iktass be rövid meditációs gyakorlatokat: fantáziautazásokat, autogén tréninget vagy légzőrelaxációt. Az 5-20 perces relaxációs technikák azonnal hatnak, és nem igényelnek erőfeszítést, közben mégis teljesen kikapcsolnak, feltöltenek.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság