Napjaink 4 legnagyobb kihívása a kisvállalkozók számára

napjaink-4-legnagyobb-kihivasa-a-kisvallalkozok-szamara

Egy vállalkozás beindítása jelentős eredménynek tekinthető, de valójában az igazi kihívásokat annak folyamatos fenntartása hozza magával.

Amennyiben egy induló vállalkozás élén állsz, számos feladattal kell megküzdened. Építs fel olyan stratégiát, amely jól bevált módszereket tartalmaz. Ennek céljából vegyél példát olyan nagyvállalatokról, melyek szintén kicsiben kezdték és már régen túlnőttek a kezdetekben felmerülő problémákon.

Íme a négy legjelentősebb kihívás a kisvállalkozások számára:

1.Ügyfélfüggőség

Amennyiben a bevételeidnek több mint a felét egyetlen ügyfél biztosítja, akkor érdemes áttekintened a jövőre nézve meghatározott céljaidat. A vállalkozásod növeléséhez ugyanis fontos az ügyfélkör diverzifikálása. Ez sok nehézséget és kockázatot rejthet magában, azonban egy kisvállalkozás nem engedheti meg magának, hogy egyetlen ügyféltől függjön.

2. Pénzkezelés

Alapvető szempont, hogy a számlák fedezésére elegendő készpénz kell hogy a rendelkezésedre álljon. A kisvállalkozások tulajdonosainak mindenképpen erősen tőkésítettnek kell lenniük, illetve szükség esetén többletjövedelmet kell felhalmozniuk a stabilitás és a fejlődés érdekében. Ennek biztosítására sok vállalkozó úgy kezdi, hogy egyszerre dolgozik és épít vállalkozást. Bízd profira a könyvelést és az adók kezelését!

3. Kimerültség

A temérdek munka, a folyamatos nyomás megviseli a vállalkozókat. Előfordul, hogy egy cégtulajdonos – még a sikerek ellenére is – sokkal több ideig dolgozik, mint az alkalmazása alatt álló személyek.

Lényeges, hogy időt szánj a felöltődésre, hiszen az állandó fáradtság a döntéseidre is negatív hatással lehet, továbbá hosszabb távon akár a kiégés veszélye is fennáll.

4. Alapítói függőség

Az a vállalkozás, amely az alapítója nélkül nem tud fennmaradni, csupán határidős vállalkozás. Ez sokszor abból is eredhet, hogy az alapító nem tud elengedni bizonyos döntéseket és felelősségeket az üzlet növekedésével.

Amennyiben szorgalmas és megbízható emberekkel veszed körbe magad, nem kell sokáig kompromisszumot kötnöd a kezdeti betanítás során keletkezett, sekély vagy éppenséggel elenyésző mértékű minőségbeli hanyatlás kapcsán. Azzal, hogy megosztod a feladatokat, jelentős és hosszú távú befektetéseket teszel a vállalkozás fejlődésére nézve.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság