Neurotudomány: bizonyították, hogy a hála egészségesebbé tesz!

A jó házasság titka
... hála ...

A világ eléggé el van szúrva. Erőszak, környezetszennyezés, magány, az idősek is egyre mogorvábbak (nem csak a férfiak, hanem a nők is). És természetesen ez mind cinizmusra, szkepticizmusra, rosszkedvre sarkall.

De fontold meg: a negatív hozzáállással pórul jársz, miközben a hála, a derültség boldogabbá és egészségesebbé tesz. Ha a világot aljasnak, frusztrálónak látod (és így is állsz hozzá), akkor a világ mindig is aljas és frusztráló marad a számodra.

De ha találsz rá okot, hogy köszönetet mondj bármiért is, ami jobbá tette a világot és az életedet, és a statisztikák alapján jobban fogsz járni.

Ez azt jelenti, hogy állandó tagadásban élj és dugd a fejed a homokba?

Természetesen nem. A hála akkor működik, ha igazán hálás vagy valamiért. Ha viszont túlzásokba esel, és mindig euforikus hangulatban vagy, emiatt úgy szóród a pénzt, mintha lottón nyerted volna, hamar szegénnyé, boldogtalanná, és beteggé válsz.

A jó házasság titka
… hála …

Miért és hogyan legyél hálás?

Ez egy olyan kérdés, ami megváltoztathatja az életedet. A legújabb kutatások alapján kijelenthető, hogy a hála kifejezése mély, pozitív hatással van az egészségre, a hangulatingadozásra, és számtalan házasságot ment meg.

Mint ahogy Dr. Blaire és Rita Justice  a Texasi Egyetem Egészségtudományi központnak írták, “egyre több kutatási eredmény mutatja meg, hogy a hála valóban elképesztő fizikai és pszichoszociális előnyöket hoz.”

Robert A. Emmons (Ph.D., Kaliforniai Egyetem) és Mike McCullough (Miami Egyetem) a hála-hatás vizsgálatának során véletlenszerűen kiválasztott résztvevők kaptak különböző feladatokat. A résztvevőknek minden héten egy rövid beszámolót kellett tartaniuk.

  1. Az első, Hála csoport tagjainak röviden ismertetniük kellett azt az öt dolog, amiért hálásak voltak az elmúlt héten.
  2. A második, Probléma csoport tagjainak azt az öt dolgot kellett bemutatniuk, ami nem tetszett nekik a héten, és bosszankodtak miatta okozott.
  3. A harmadik, Semleges csoportba tartozóknak pedig öt olyan dolgot kellett felsorolnuk, ami érintette őket, de semlegesek maradtak iránta.

Tíz héttel később, a Hála csoport tagjai sokkal jobban érezték magukat életvitel szempontjából, és 25%-kal viszonyultak boldogabbnak, mint a Probléma csoport tagjai. Sőt, lényegesen kevesebb egészségügyi panaszról számoltak be, mint a többi csoport tagjai.

Emmons egy későbbi tanulmányánál az embereket arra kérték, hogy írjanak minden nap olyan dolgokat, amelyekért hálásak voltak. Nem meglepő, hogy a napi gyakorlat következtében a résztvevők egy hét múlva több dologért váltak hálássá, mint egy héttel korábban.

De az eredmények más előnyre is rámutattak: a Hála csoport résztvevői segítőkészebbekké váltak, sokkal intenzívebb  érzelmi támogatást adtak másoknak, vagy éppen segíteni tudtak mások személyes problémáiban. Ez pedig azt jelzi, hogy a hála gyakorlása erősíti a jóakaratot mások felé, és szociális nyitásra motivál.

Egy másik tanulmány során olyan betegeken vizsgálták meg a hála hatását, akik neuromuszkuláris (NMDS) betegségben szenvedtek, a legtöbben post-polio szindrómában (PPS – gyermekbénulás).

Azok, akik esténként hálát adtak a dolgokért, sokkal jobban és többet aludtak, és frissebben ébredtek. A Hála csoport tagjai elégedettebbé, optimistábbá váltak alig egy hét alatt és nyitottabbakká váltak mások felé, mint a két másik csoport (Probléma – , Közömbös csoport) tagjai.

A hála pozitív hatásai máshol is tetten érhetők

A kutatók szerint “a Hála csoportokba tartozó házastársak beszámolói alapján kiderült, hogy sokkal jobb életük lett, mint a másik két csoport tagjainak”.

Van egy régi mondás, miszerint…

… “ha a nyelv elfelejti a hálát, a boldogsággal sem lesz többé beszélő viszonyban.”

és egyre inkább az derül ki, hogy ez a mondás nem közhely, hanem igazi kincs.

Tanulmányok születtek arról is, hogy a depresszió fordítottan korrelál a hálával, vagyis minél inkább hálás valaki, annál kevésbé lesz depressziós.

Philip Watkins, a Kelet Washington Egyetemen pszichológusa úgy találta, hogy a klinikailag depressziós egyének körében  közel 50 százalékkal kevésbé figyelhető meg a hála, mint azoknál, akik nem depressziósak.

A hála a boldog házasságok egyik alapköve

Dr. John Gottman két évtizede kutatja a Washington Egyetemen a boldog házasság titkát. 20 év távlatából azt állítja: ha egy házasság esetében a pozitív/negatív érintkezésének (találkozás, kommunikáció) aránya 5/1, vagy magasabb értéket mutat, akkor valószínű, hogy a házasság véget ér.

Gottman azt mondja, hogy a házasságok 90%a esetében mindössze 3 perc alatt meg lehet mondani, hogy melyik virágzik és melyik haldoklik.

Jó házasság titka: minden negatív kifejezésre jusson egy pozitív is!

Gottman szerint a boldog házasság egyik titka, hogy minden öt negatív kifejezésre:

panaszkodás, homlok ráncolás, parancsolgatás, düh, leszidás,

jusson öt pozitív is:

mosoly, bók, nevetés, megbecsülés, hála.

Ha azt szeretnéd, hogy boldog, egészséges legyél, akkor itt van 3 egyszerű teendő, amit megtehetsz a pozitív, sikeres, teljes életért:

  1. Minden nap legalább három dologért adj hálát. Ezt leginkább reggel jó csinálni, vagy este, lefekvés előtt.
  2. Minden nap juttasd kifejezésre a házastársad, élettársad, barátaid felé, hogy értékesnek tartod őket, gondolsz rájuk, és hálás vagy értük.
  3. Nézz tükörbe, pl. amikor fogat mosol, és gondolj azokra a jó dolgokra, amiket mostanában tettél, és keress magadon valamit, amit szeretsz.

Sok sikert kívánok!

Ha pedig értékesnek találod a cikket, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság