Pozitív visszajelzés a munkahelyen. Miért fontos és hogyan add át?

pozitiv-visszajelzes-a-munkahelyen-miert-fontos-es-hogyan-add-at

A pozitív visszajelzés egy olyan kommunikációs eszköz, amely elismeri mások erősségét, sikerét vagy elért eredményét. Kifejezése és fogadása mindkét fél számára előnyökkel jár.

Bár a pozitív visszajelzés alá-fölérendeltségi viszonyt sugallhat, a kollektíva és a csoportszellem erősítését is szolgálhatja. Nézzük, hogyan használhatod hatékonyan a pozitív visszajelzést!

Annak érdekében, hogy a pozitív megerősítésed hatékony legyen, nem árt ha tisztában vagy néhány alapvetéssel. Először is mindig figyelj a részletekre, hogy a befogadó megérthesse, mik voltak azok a pontok, amik dicséretet érdemelnek.

Habár a visszajelzésnek minden esetben az egyénre és az adott szituációra kell fókuszálnia, akad néhány bevált módszer, amelyek támogathatnak téged a visszajelzés megfogalmazásában.

6 lépés a pozitív visszajelzés megfogalmazására a munkahelyeden

  1. Mindig törekedj rá, hogy a pozitív viselkedést összekapcsold a munkahelyi eredményekkel. Ezzel erősíted a munkatárs elhivatottságát.
  2. A megerősítés és az esemény között a lehető legrövidebb idő teljen el. Napokkal, esetleg hetekkel később már nem éred el a várt eredményt.
  3. Ha csak lehetséges a pozitív visszajelzést az egész kollektíva előtt kommunikáld. Ez nem csupán a dicsérendő munkatárs önbizalmát növeli, de példát ad a többieknek is.
  4. Légy konkrét és a lehető legaprólékosabb a megfogalmazásban. Így támpontokat adhatsz a címzettnek a jövőbeli helyzetekben történő eligazodásban.
  5. Ne használd a pozitív visszajelzés eszközét minden nüansznyi eseményre. Ne feledd, ez a fajta kommunikáció egy viselkedési minta megerősítésére szolgál. Ha pusztán hálás vagy valamiért, elég, ha megköszönöd.
  6. Kerüld a leereszkedő hangnemben történő visszajelzést. Ez minden szituációban lényeges, de különösen akkor, amikor a dicsérendő fél magasabb pozícióban van nálad.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a pozitív megerősítést vagy az építő kritikát az éves teljesítményértékelésre tartogatják. Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz!

A reakciónak minden esetben a visszacsatolást kiváltó esemény közvetlen közelében kell elhangoznia. Ha lehetőséged van rá azonnal, de legalább a nap folyamán, illetve másnap. A napok múlásával ugyanis a visszajelzés elveszíti megerősítő funkcióját, a címzett már nem lesz képes összekötni a magatartást a pozitív kommunikációval.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság