Sikeres állásinterjút szeretnél? Akkor így válaszolj a kérdésekre!

sikeres-allasinterjut-szeretnel-akkor-igy-valaszolj-a-kerdesekre

Jelentkeztél egy álláshirdetésre és mindenképp szeretnéd megkapni a munkát? Nem vagy biztos benne, hogy jól sikerült az állásinterjú? Ha nem vagy elég gyakorlott ebben a műfajban, vagy csak néhány extra jótanácsra lenne szükséged, feltétlenül olvasd el cikkünket.

Az állásinterjúkon feltett kérdések többsége ugyanis annyira sablonos, hogy előre fel tudsz készülni belőlük úgy, mint egy vizsgára. Cikkünkben összeállítottuk az állásinterjúk leggyakoribb kérdéseit és néhány tippet a megválaszolásukkal kapcsolatban.

sikeres-allasinterjut-szeretnel-akkor-igy-valaszolj-a-kerdesekre

A felkészülésen múlik minden

Egy állásinterjúra való felkészülés különösen fontos feladat, hiszen nem mindennap veszünk részt ilyen megmérettetésen és akár a jövőd foroghat kockán a siker kapcsán.

A jó felkészülés segít csökkenteni a lámpalázat, magabiztosabbnak tűnsz a válaszadáskor, és jobban összpontosíthatsz a jó benyomás keltésére. Ha van egy terved, kevésbé fogsz meglepődni a nehezebb kérdéseken, hiszen előre felkészültél a lehetséges válaszokkal.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket, és néhány ötletet a megválaszolásukkal kapcsolatban.

Kérdések magadról és az elképzeléseidről

Az állásinterjúk tipikus kérdései elsősorban téged, mint embert érintenek. Hiszen az egész azért van, hogy személyesen jobban megismerhessenek.

A következő kérdésekkel találkozhatsz:

Mondj valamit magadról!

A HR vezetők csak egy kérdést szeretnének tisztázni: mennyire illik a személyiséged a meghirdetett pozícióhoz. Ennek tudatában kell eladnod magadat. Az interjú előtt igyekezz meggyőző és tömör választ megfogalmazni. Ez arról szól, hogy bemutatod szakmai karriered legfontosabb sarokköveit.

Hogyan képzeli el álmai munkáját?

A HR-menedzser arra kíváncsi, hogy az elképzeléseid összeegyeztethetők-e az álláshirdetés tartalmával. Ezért fontos a meghirdetett pozíciónak megfelelő tevékenységeket említeni.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Az interjúztató szeretnék jobban megismerni a magánéletedet, és megtudni, mi tesz téged emberré. A hobbijaid ugyanis sokat elárulnak rólad:

  • Sportember vagy?
  • Társadalmilag elkötelezett?
  • Ütközik-e a hobbid a munkaidővel?

Kérdések szakmai tapasztalatoddal és személyes erősségeiddel kapcsolatban

Mit hozhat a cégnek?

Légy tárgyilagos, sorold fel az ehhez a pozícióhoz illő végzettségeidet és erősségeidet. Feltétlenül említsd meg, hogy olyan munkatapasztalatot hozol magaddal, amely a vállalat alapvető üzleti célkitűzéséhez kapcsolódik. Ha lehetséges, próbáld meg kideríteni, hogy stratégiailag mi a legfontosabba vállalat számára.

Tipp: A legjobb, ha pontról pontra végignézed az álláshirdetést, és átgondolod, mit tudsz ajánlani a munkáltatónak, és mitől leszel alkalmas vagy különleges a pozícióra. Például elolvashatod a cég éves jelentését. Ezután részletezd, hogyan segítheted a vállalatot e célok elérésében.

Írja le szakmai tapasztalatait. Miben különösen jó?

Mutasd be, hogyan tudod majd a munka során alkalmazni képességeidet és tudásodat a gyakorlati problémák megoldásában.

Gondolj egy hasonló problémára, amelyet már megoldottál. Készülj fel ennek a visszaadásából, így beszélgetőpartnered képet alkothat rólad, mint kompetens alkalmazottról.

Hiányosságok az önéletrajzodban

sikeres-allasinterjut-szeretnel-akkor-igy-valaszolj-a-kerdesekre

Mit csinált A és B állás között?

Ha hiányosságok vannak az önéletrajzodban, semmi gond, ragaszkodj a tényekhez és lehetőleg úgy tálald, hogy előnyt kovácsolhass belőle.

Kérdések a céggel és a pozícióval kapcsolatban

A leggyakoribb kérdések egyértelműen a céggel és a pozícióval állnak kapcsolatban. Hiszen a leendő munkáltató azt szeretné tudni, hogy megfelelsz-e a követelményeknek és tudsz-e azonosulni a cég értékeivel.

Mit tud a cégünkről?

A tájékozottságod lehetővé teszi az interjú készítője számára, hogy következtetéseket vonjon le a motivációdról.

Tippünk: készíts elő néhány kérdést a vállalattal kapcsolatban, ez biztosan jó fényt vet rád a motivációd megítélésében.

Miért jelentkezett az álláshirdetésére?

Érdemes alaposan áttanulmányozni az álláshirdetést és a cég weboldalát is. Ebből aztán levezetheted a választ. Használj lényeges kulcsszavakat, mert ez azt mutatja, hogy jól felkészültél.

Mi érdekli különösen a meghirdetett pozícióban?

Ezt a kérdést általában a „Miért jelentkezett az álláshirdetésre?” kérdéshez hasonló módon kell megválaszolni. De a kérdés egy kicsit tovább megy, és inkább a személyes motivációdra irányul.

Kreatív és nehéz kérdések

Mi a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett?

A hibák beismerése személyessé teszi a beszélgetést. A feladatod itt inkább annak a kifejtése, hogy mit tanultál ebből az esetből.

Hogyan kezeli a hibákat, a kritikákat és a kudarcokat?

A kreatív és nehéz kérdések beugratósak. Fontos, hogy mindig a problémamegoldásra koncentrálj.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság