Túl nagy a stressz? Vedd fel a harcot ellene ásványi anyagokkal és vitaminokkal

tul-nagy-a-stressz-vedd-fel-a-harcot-ellene-asvanyi-anyagokkal-es-vitaminokkal

Az emberek irányítása, a cégvezetés, a fontos ügyek intézése, a mindennapi teendők rengeteg stresszel, feszültséggel és óriási nyomással járnak.

Ha szeretnéd te is könnyebben venni az akadályokat, de elkerülnéd a gyógyszereket, akkor érdemes elolvasni aktuális cikkünket, hiszen összegyűjtöttük azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítenek a stressz ellen.

tul-nagy-a-stressz-vedd-fel-a-harcot-ellene-asvanyi-anyagokkal-es-vitaminokkal

A jó és a rossz stressz

Kevesen tudják, de bizonyos helyzetekben a stressz a legjobb barátunk lehet. Lehetővé teszi az előrelépést, a fejlődést. Nélküle például őseink soha nem hagyták volna el még a barlangjaikat sem.

Az érzelmi állapottól függően azonban bizonyos helyzetek olyan típusú stresszt hozhatnak létre, amely károsabb és nehezebben kezelhető. Például a nehéz munkahelyi helyzet, egy szakítás, az általános kiégési tünetek vagy a dohányzás abbahagyásának nehézségei.

Ilyenkor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az álmatlanság, gyomor- és fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, légszomj és izzadás, valamint alacsony állóképesség, amihez fokozott nassolás, koncentrálási nehézségek vagy memóriazavarok társulhatnak.

Ezek a tünetek hosszú távon jelentős kockázatot jelentenek az egészségedre (pl. magas vérnyomás, depresszió, szorongás vagy betegség alakulhat ki).

Az állandó stressz jelei

Az állandó stressz sokak számára az életük részévé válik, ezért gyakran már fel sem ismerik, ha problémájuk van. Ezért érdemes odafigyelni az alábbi tünetekre:

  • nem tudsz aludni vagy pihenni egy fontos megbeszélés előtt;
  • állandóan türelmetlen vagy;
  • zavar a gyermekek hangoskodása;
  • folyamatosan fáj a hátad felső része;
  • a fókusz hiánya miatt elfelejtesz találkozókat vagy valamilyen fontos határidőt.

A legjobb megoldás az, ha az első tüneteknél megtörjük ezt a ciklust, és stresszkezelő programba kezdünk, beleértve a táplálkozást is.

Stressz esetén a szervezet és a keringési rendszer teljes sebességgel dolgozik: több energiára, oxigénre és több vitaminra, ásványi anyagra van szüksége a működéshez.

A legjobb vitaminok és ásványi anyagok a stressz elleni küzdelemben

tul-nagy-a-stressz-vedd-fel-a-harcot-ellene-asvanyi-anyagokkal-es-vitaminokkal

Antioxidánsok

Az antioxidáns-kiegészítők segítik a szabad gyökök elleni védekezést. A zöld teából származó antioxidánsok például csökkentik a testünk stresszre adott válaszait és reakcióit, de az elegendő C-vitamin képes mérsékelni a mentális stressz okozta májkárosodást.

Magnézium

A magnézium nem vitamin, hanem egy fontos ásványi anyag, ami főleg stressz idején nagyon fontos. Bizonyos fizikai stressztünetek, mint a szorongás, az idegesség és az izomfeszülés nagyon jól kezelhetők magnéziummal.

Valahányszor felszabadulnak az adrenalin és a kortizol stresszhormonok, a szervezet magnéziumot is felszabadít, ami aztán kiürül, és ekkor már nem áll a szervezet rendelkezésére a számos létfontosságú anyagcsere-folyamathoz és reakcióhoz.

Érdemes tehát több magnéziumot fogyasztani stresszes időkben, és ha szükséges, természetes magnéziummal kiegészíteni azt. A kérdéses ásványi anyag főként a sötétzöld színű zöldségekben ( spenót), gyümölcsökben (citrom, alma, füge), mandulában, diófélékben, babban és borsóban található.

B-vitaminok a stressz ellen

Egy tanulmány kimutatta, hogy a B-komplex vitaminok különösen hatékonyak azoknál az embereknél, akik egy külső katasztrófa után stresszel küzdenek.

Akik B-komplexet szedtek, jobban megbirkóztak a megrázkódtatással, és kevesebb poszttraumás stressztünetet produkáltak. A nagydózisú B-vitaminok természetesen a munkahelyi stresszt is akadályozzák.

Probiotikumok a stressz ellen

A stressz a bélrendszerre is veszélyes – negatívan befolyásolja a bélflórát, és növeli a bélpermeabilitást (szivárgó bél-szindróma). A bél egyben a tápanyagfelvevő szerv is, így a bélproblémák gyakran tápanyag-felszívódási problémákhoz vezetnek az áramlás irányában.

Hogy mindezt megakadályozzuk, szedjünk probiotikumot. Ma már rendkívül hatásos készítmények kaphatók a patikákban, de ne feledkezzünk meg bizonyos természetes probiotikumokról sem – például egyes tejtermékekről –, melyek sokat segíthetnek ilyenkor.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság