Ülőmunka és hátfájdalom? Így ülj helyesen, hogy elkerüld!

ulomunka-es-hatfajdalom-igy-ulj-helyesen-hogy-elkeruld

A szellemi munkát végzők a nap jelentős részét ülve töltik. Testünk számára, amely valójában mozgásra, sétálásra lett tervezve, a sok ülés nagy megterhelést jelent. Ha nem tesznek ellene semmit, akkor visszatérő, egy idő után pedig krónikussá váló hát-, nyak- és fejfájás lesz az eredmény.

A rendszeres napi testmozgás mellett megelőzésként egy dolog különösen fontos: a helyes testtartás elsajátítása az íróasztalnál. Ebben a cikkben megmutatjuk, mit érdemes figyelembe venni az irodában ülve.

A vadászó-gyűjtögetőtől az irodai üldögélőig

Őseink egész nap talpon voltak, hiszen élelem után kutatva folyamatosan nagy távolságokat tettek meg, gyűjtögettek és vadásztak, vagyis az evolúció elsődlegesen nem ülésre fejlesztette az emberi testet.

A modern világ kényelme azonban egészen más változást hozott számunkra: manapság nagyon sok időt töltünk ülve, a mozgáshiány pedig izmaink és ízületeink sorvadását idézi elő, de tudjuk jól: aki sikeres akar lenni, annak fontos sokat dolgoznia – esetünkben gyakran a számítógép előtt vagy az autóban ülve.

Tippek, miként ülj helyesen munka közben

ulomunka-es-hatfajdalom-igy-ulj-helyesen-hogy-elkeruld

Találd meg a megfelelő ülésmagasságot

Fontos, hogy amikor az íróasztalnál ülsz, mindkét lábadat szilárdan a padlóra tudd tenni. Mindezt anélkül, hogy le kellene csúsznod a háttámláról. A combod legyen vízszintes vagy enyhén lejtős.

Egyes irodai székeknél az ülés mélységét is beállíthatod. Ez biztosítja az optimális vérkeringést a lábakban. Ügyelj arra, hogy a lábaid ne lógjanak. Alacsonyabb növésűeknek érdemes lábtartót venni.

A háttámla fontos támasz a hátad számára

A szék támlájának meg kell támasztania a hátadat. A legjobb, ha a medence felső része hozzáér a székhez. Ezenkívül a háttámlának illeszkednie kell a felsőtestedhez, amikor hátradőlsz.

Szemmagasságban a képernyővel

A monitornak legalább egy karnyújtásnyira kell lennie tőled, hogy a vállaid és a nyakad a lehető leglazábbak legyenek. Minél távolabb, annál jobb – a szemednek is. Az asztalt, a széket és a monitort is úgy kell beállítani, hogy a képernyő felső vonala a szemed magasságában legyen. Ezenkívül döntsd kissé hátra a képernyőt, hogy a nyakad optimálisan megnyúljon.

Billentyűzet és egér

A billentyűzetnek és az egérnek egy szintben kell lennie a könyököddel és a tenyereddel. Kényeztesd magad egy ergonomikus egérrel. Míg egy hagyományos egérrel természetellenesen kell megcsavarnod a csuklódat, az ergonomikus egérrel a kéz pozíciója semleges marad.

Ez tehermentesíti az ínakat, és megakadályozza egy új betegség, az úgynevezett egérkar-szindróma kialakulását.

ulomunka-es-hatfajdalom-igy-ulj-helyesen-hogy-elkeruld

Állva dolgoznál? Ez is egy jó megoldás!

Talán hallottál már az állítható magasságú íróasztalokról: ezek pillanatok alatt „normál” íróasztalból álló íróasztallá alakíthatók.

Sajnos ma még nagyon kevés cég látja el alkalmazottait ilyen asztalokkal. De nem kerül semmibe, ha megkérdezed: esetleg a cég nyitott-e a javaslatodra, esetleg a magad uraként te kipróbálsz egyet.

Azonban légy óvatos: egész nap állva dolgozni sem egészséges, mert túlságosan megterheli például a csípőízületeket. Minél változatosabb a munkastílusod, annál jobb.

Mindig mozogj!

A titkos recept: a rendszeres testmozgás. A WHO legalább napi 30 percet javasol. Ami elsőre nem tűnik soknak, de rengeteg ember számára számára mégsem olyan könnyű megvalósítani.

Munka közben is be tudsz iktatni párperces sétákat a friss levegőn. A mozgás jót tesz a szervezetnek, és az agynak is van egy kis ideje, hogy kikapcsoljon és feltöltődjön friss oxigénnel.

Ha erre nincs lehetőséged, csak szánj rá egy percet, és végezz néhány egyszerű nyújtást.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság