Valóban befolyásolja a pénz a motivációt? Egy kutatás rámutat a lényegre!

valoban-befolyasolja-a-penz-a-motivaciot-egy-kutatas-ramutat-a-lenyegre

Mennyi pénzt kéne keresned ahhoz, hogy maximálisan elégedett legyél a munkáddal? Vajon a több kereset jobb eredményekre sarkalna? Nagyobb odaadással végeznéd a munkád, ha a növekedne a fizetésed? Ha azt gondolod, hogy igen, akkor el kell keserítselek: a tudományos bizonyítékok azt sugallják, hogy az anyagi kompenzáció, a motiváció és a teljesítmény között sokkal árnyaltabb a kapcsolat, mint amit eddig hittünk.

Sőt, akad a kutatásoknak egy rendkívül zavarba ejtő pontja. A szakemberek szerint ugyanis még ha hagynánk, hogy az emberek maguk döntenek a saját keresetükről, valószínűleg akkor sem élveznék jobban a munkájukat. Ez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a fizetés nem minden, a pénz pedig önmagában nem elegendő.

A pénz nem motivál, sokkal inkább hátráltat?

valoban-befolyasolja-a-penz-a-motivaciot-egy-kutatas-ramutat-a-lenyegre

A kutatók a vizsgálat során két kérdésre voltak kíváncsiak: a pénz harmonikusabbá teszi-e a munkát, illetve a magasabb fizetésnek van-e hátráltató ereje? Nézzük az elsőt! Tim Judge és munkatársai 120 év adatait tekintették át a kérdés megválaszolása érdekében. Az adathalmaz, amiből a kutatók dolgoztak több mint 15.000 személyt, illetve 115 korrelációs együtthatót foglalt magába.

Hihetetlen, de még egy ekkora adathalmazból is az derült ki a szakemberek számára, hogy a fizetés nagysága és a munkával való elégedettség között elhanyagolható a kapcsolat.

A kutatók a kultúrák közti összehasonlítás során rámutattak továbbá, hogy a bérezés mértéke és a munkával való elégedettség hozzávetőleg mindenhol azonos. Nincs tehát jelentős különbség aközött, hogy valaki az Egyesült Államokban, Indiában vagy Magyarországon dolgozik.

A második kérdés megválaszolása már közel sem ennyire egyértelmű. Egyes tudományos értekezések szerint a magas fizetés és a jutalom elhalkíthatják a motivációt a munka során. Miről van szó? Például a szakmai önképzésről, a munkahelyi kihívásról vagy a puszta kíváncsiságról, ami képes megfogalmazni a belső célokat.

Ám annak ellenére, hogy a témában kifejezetten sok laboratóriumi kísérletet végeztek, a kutatóknak még mindig nem sikerült konszenzusra jutni annak kapcsán, hogy a magasabb fizetés csökkenti-e (és ha igen, milyen mértékben) a motivációt.

Egy azonban bizonyos: a pénz a funkcionális csereértékén túl szimbolikus jelentéssel is bír. Az pedig, hogy kinek mennyi fizetés a sok, és mennyi a kevés, az teljes mértékben szubjektív.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság