Valóban képes-e az optimizmus változást hozni az életedben?

Az élet 10%-ban abból áll, ami történik veled, és 90%-ban abból, ahogyan reagálsz rá.

Ha optimista vagy, a legtöbbször el tudod érni a céljaidat. Tudod, hogy még a sötét napjaidon is átszűrődik egy kis reménysugár.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az optimizmus olyan, mintha megtalálnád a nyugalmat a káoszban. Így lépünk túl a kudarcokon és bukásokon, és képesek vagyunk vágyakozni egy szebb jövő után.

Valószínűleg azt gondolod:

“Nos, ez mind szép és jó, de vajon az optimizmus valóban tud-e változást hozni az életemben?”.

Nos, ma ezt szeretnénk kideríteni. Kezdjük is el.

Hogyan változtathat az optimizmus az életeden?

Először is: soha senkinek nem esett baja azért, mert optimista volt – épp ellenkezőleg.

Noam Chomsky egyszer azt mondta:

Az optimizmus stratégia a jobb jövő megteremtésére. Mert ha nem hiszel abban, hogy a jövő jobb lehet, akkor nem valószínű, hogy felállsz, és felelősséget vállalsz azért, hogy jobbá tedd.

Szóval érdekel, hogyan hat az optimizmus az életedre? Olvass tovább!

Gyorsabban helyrejössz egy nagyobb gond után

Legyen szó betegségről vagy egy interjúról (ami nem úgy sikerült, ahogyan eltervezted), az optimizmus segíthet abban, hogy gyorsabban túllendülj.

A gyors felépülés egyik oka, hogy az optimisták nem veszik annyira magukra a dolgokat. Úgy leperegnek róluk a negatívumok, mint a víz a kacsa hátáról.

Ugyanakkor azt is megengedik maguknak, hogy szomorúak vagy csalódottak legyenek. Tudják a különbséget a valóság és a képzelet között, és nem okoz nekik gondot, hogy szembesüljenek a kudarcaikkal.

A titok, amiben az optimisták különböznek a negatív gondolkodásúaktól, az agyuk működésében rejlik. Amikor valami váratlan dolog történik, az optimisták automatikusan “Hozd-helyre!” üzemmódba kapcsolnak. Elfoglalják magukat azzal, hogy alternatívákat találjanak ki a helyzet megoldására, és végül elérjék a céljaikat.

Könnyebb megelőzni az egészségügyi gondokat

Tanulmányok szerint az optimisták tovább élnek, és nagyobb eséllyel élik túl az életveszélyes betegségeket és betegségeket.

Az ok?

Nos, először is, az optimisták nagyobb valószínűséggel élnek egészséges, kiegyensúlyozott életmódot. Ez segít csökkenteni a stresszt, ami folyamatosan befolyásolja, hogyan alakul az egészséged.

A megnövekedett stresszhormon szint magas vérnyomáshoz, elhízáshoz és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához vezet. Emellett hatással van az emésztési folyamatokra, valamint az alvási szokásainkra is.

Az optimisták tudják, hogy a testük olyan, mint egy gépezet. Ha egy részük kibillen a helyes kerékvágásból, az kihat a többi részre is, ezért mindig odafigyelnek a rendszeres testmozgásra, a helyes táplálkozásra, és távol tartják magukat az olyan viselkedésformáktól, amelyek kárt okoznak.

Az optimizmus fenntartja a mentális jólétet

Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: az optimisták boldogabbak és harmonikusabbak. Úgy tűnik, felszínre tör az a velünk született tudás, hogy a dolgok a legjobbra fognak fordulni.

Nem kerülik el a valóságot. Ehelyett megpróbálnak megoldást találni ahelyett, hogy önámítanák magukat és tagadásban menekülnének.

Ez az elsődleges különbség a pozitívizmus és a reménytelenség érzése között. Az előbbi feldobja a hangulatot és növeli az önbizalmat. A második viszont a depresszió, a cinizmus, az ingerlékenység és az általános érdektelenség egyik fő kockázati tényezője.

Mindkettő jelentős hatással van az életedre. Szóval, melyiket választod?

  1. Az egyes számú ajtó mellett döntesz, és kiegyensúlyozott, reményteljes életet élsz?
  2. Vagy a kettes számú ajtót választod, és hagyod magad a fájdalom és a kétségbeesés gödrébe zuhanni?

Nagyobb valószínűséggel teszed meg amit kell

A teljesítménynek sokféle formája van. A szakértők mégis egyetértenek abban, hogy azok akik sikeresebbek a saját területükön, optimisták.

Rájuk inkább a célorientált magatartásformákat jellemzőek, például az iskolai munkájukra összpontosítanak, és keresik a módját annak, hogy egyénként jobbá tegyék magukat.

Emellett motiváltabbak az anyagi sikerekre való törekvésben is.

A legjobb az egészben, hogy útközben jobban is szórakoznak. 🙂

A hullámvölgyek tengerén áthajózva az optimizmus azt jelenti, hogy a pozitív szemléleted hatással lesz arra, ahogyan a dolgokat és az embereket látod. Így nyugodtabban, megértőbb módon reagálsz.

Amikor nehéz helyzetbe kerülsz, jusson eszedbe Charles Swindoll lelkész idézete:

Az élet 10%-ban abból áll, ami történik veled, és 90%-ban abból, ahogyan reagálsz rá.

Az optimizmus visszaszorítja a negatív önbeszédet

Lehet, hogy nem vagy olyan kecses, mint az a balerina vagy tornász a rúdon. De kétségtelen, hogy másban szuperügyes vagy.

Mindannyian különbözőek vagyunk, és mindannyiunknak van valami különleges adottsága.

Az optimizmus lehetővé teszi, hogy arra koncentrálj, amire képes vagy, ahelyett, amire nem. Így kiemelheted a saját egyedi képességeidet. Ezzel képes leszel kitűnni a tömegből, ami nagyszerű morálfokozó.

Ugyanakkor reálisan látod a korlátaidat: ha bármilyen visszaesés történik, vállalod a felelősséget, és felismered, hogy ez csak átmeneti. Ezzel simán továbblépsz.

Következtetés

Tehát, az optimizmus változtathat az életeden? Határozottan!

Az optimizmus javítja az általános közérzetet, növelheti az önbizalmat, és több pozitívumra ösztönöz. A negatív gondolatok megkérdőjelezésével leküzdheti a kihívást jelentő helyzeteket. Plusz: lehetővé teszi, hogy pozitívabb fényben lásd a világot, és rugalmasabbá tegyen a megpróbáltatásokkal szemben.

Optimizmusra fel!

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság