Valóságterápiára fel! … amikor valaki nem akarja, hogy segíts!

Valóságterápiára fel

A valóságterápia egy tanácsadói módszer, amelyet Dr. William Glasser fejlesztett ki 1965-ben, és sokkal több, mint egy átlagos tanácsadási technika.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A valóságterápia egy olyan problémamegoldó módszer, amely jól működik olyan embereknél:

 • akik olyan problémákkal küzdenek, amelyek megoldásához segítséget szeretnének,
 • valamint olyanoknál is, akiknek problémáik vannak, de látszólag nem akarnak segítséget.

A Valóságterápia kiváló modellt nyújt arra is, hogy az egyének objektíven segítsenek megoldani saját problémáikat, és ideális kérdéssorozatként szolgál a coaching ülések során.

A Valóságterápia alapvető kulcsa a segítségre szoruló személlyel kialakított kapcsolat.

Ez akkor a legkritikusabb, amikor olyan valakinek próbálsz segíteni, aki nem akarja a segítségedet, például egy túl gőgös ügyfélnek, egy makacs diáknak vagy egy túlságosan büszke közeli barátnak, családtagnak.

Pozitív kapcsolat nélkül nincs befolyásod

Amikor tanácsot adsz valakinek akiről tudod segítségre szorul, de ő nem akarja ezt, tulajdonképpen ennyit érzékel a beszédedből:

“Bla, bla, bla, blaaa, blaa, bla, blaaaa”.

A segítőd nem hall téged tökéletes kapcsolat nélkül.

Gary Zucov azt mondja: “A kapcsolat minden befolyás gyökere”. Ez igaz.

A világ összes tudásával rendelkezhetsz, de ha az a valaki akin segíteni próbálsz, nem hiszi el, hogy törődsz vele és az ő érdekeit tartod szem előtt, akkor nem fog rád hallgatni.

Hogyan lehet kapcsolatot építeni?

A Valóságterápia kényelmes modellt nyújt azáltal, hogy arra utasítja a segítőket, hogy szükségletkielégítő környezetet teremtsenek.

Minden ember öt alapvető szükséglete:

 1. a túlélés,
 2. a szeretet és az összetartozás;
 3. a hatalom érzése,
 4. a szabadság,
 5. és a szórakozás.

Tehát egy segítő kapcsolatban a segítőnek olyan környezetet kell teremtenie, ahol a segített személy számára lehetővé válik, hogy:

 1. biztonságban érezze magát;
 2. valamilyen módon kapcsolódjon a segítőhöz;
 3. meghallgassák és tiszteljék;
 4. legyen választási lehetősége;
 5. és hogy szórakozzon vagy tanuljon a segítővel.

Első lépés: szükségletkielégítő környezet

Miután a segítő megteremtette ezt a szükségletkielégítő környezetet, és a jó kapcsolatot végig fenntartja, rátérhet a tényleges problémára.

Ha meghallgatta a személy történetét, a segítőnek meg kell határoznia, hogy milyen lenne az ideális megoldás a másik személy szemszögéből.

Így például ha a barátod egy, a barátnőjével történt veszekedésről panaszkodik (vagy a barátnőd a barátjával ugrott össze), te ne mondj véleményt, ne ítélkezz, csak tedd fel a kérdést:

“Mit szeretnél, mi legyen? Hogyan szeretnéd, hogy ez megoldódjon?”

Rendkívül fontos, hogy konkrét képet kapj arról, hogy a problémát tapasztaló személy szemszögéből hogyan nézne ki az ideális megoldás.

A jó segítő képes a bajba kerültet átvezetni a problémáról a problémamegoldás módjára.

Ezzel a hangsúly elkerül a múltról, amely nem változtatható meg (az időben nem mehettek vissza).

Ehelyett a hangsúly arra a viselkedésre összpontosul, amelyet a személy létrehozhat, hogy a kívánt megoldás irányába mozduljanak az események.

Második lépés: leltár

A következő lépés, hogy a segítő (azaz TE) leltárba veszi mindazokat a dolgokat, amelyeket a személy tesz annak érdekében, hogy a helyzetet úgy alakítsa, ahogyan azt szeretné.

A segítő megkéri a személyt, hogy sorolja fel azokat a lépéseket amelyeket megtesz majd, hogy közelebb kerüljön a céljához (ezt lazán kell tenni, ne úgy, mint főnök a beosztottját).

A személy általában csak a pozitív dolgokat sorolja fel, de a segítőnek meg kell kérnie, hogy vegyen figyelembe minden olyat is, ami akadályozza a megoldást.

Ugyanis a valóságterápia nem irreális lázálmok kergetése.

Ilyenkor már elfogadható, ha a segítő hozzáfűz néhány saját észrevételt. A lényeg az, hogy minél teljesebb képet kapjon mindenki.

A külső viselkedés vizsgálata mellett kérdezzünk rá a gondolataira, érzéseire és testi állapotára is (ópl. ha látod, hogy remeg, vagy szédül). A harmadik lépés az egész folyamat során a legfontosabb.

Harmadik lépés: a lényeg 🙂

A következő lépésben a segítő megkérdezi a segítőktől, hogy a mostani viselkedésükkel szerintük elérik-e azt, amit mondanak, hogy szeretnének. Ez az a lépés, amivel a segítő elkezdi vigasztalni a szenvedőt.

Ha a személy már tudatában van annak, hogy amit csinál, az nem működik, akkor jó úton halad, és készen áll arra, hogy valami mást próbáljon ki. A segítő tehát gyógyítja a szenvedőt azzal, hogy segít neki megoldást és reményt találni.

Másrészt, ha az illető nincs tudatában annak, hogy segítségre van szüksége, akkor ez lesz az a lépés, amely a lényegre tereli a figyelmet. Egy kérdéssel a segítő gyakorlatilag tükröt tart a másiknak, megkérdezi: vajon így hatékony-e abban, hogy elérje, amit akar.

Ha a válasz “nem”-leges, akkor ez annyira kellemetlen érzést hoz, hogy legalább néhány megoldási alternatívát meg lehet vizsgálni közösen.

Ha szereted a másikat, a manipulációnak még az árnyéka sem jelenhet meg.

Negyedik lépés: tervezés

A valóságterápiás folyamat utolsó lépése az, hogy a segített személynek segítünk egy tervet kidolgozni arra, hogy valami hatékonyabbat tegyen.

Ezt úgy lehet a legjobban elérni, ha segítünk a személynek azokra a dolgokra összpontosítani, amelyek az ő ellenőrzése alatt állnak – a saját gondolataira és cselekedeteire.

Egy fikarcnyit sem segítesz egy depressziósnak, ha csak azt mondod: “Fel a fejjel!”.

Az emberek nem tudják közvetlenül irányítani az érzéseiket, de közvetlenül irányíthatják a cselekedeteiket és a gondolataikat.

Az emberek szeretik idejüket és figyelmüket arra összpontosítani, hogy mások mit tehetnének és mit kellene tenniük, hogy megkapják amit szeretnének; mindamellett minden, a mások irányítására tett kísérlet eredménytelen tevékenység ilyenkor.

A valóságterápia célja az, hogy segítsük az embereket abban, hogy saját viselkedésük és gondolataik megváltoztatására összpontosítsanak.

A folyamatnak sok finom árnyalata van, most csak egy apró vázlatot mutattam be.

Ha egy közeli családtagod, barátod bajban van, a valóságterápiával anélkül segíthetsz neki, hogy ezt észrevenné és a büszkeségén csorba esne.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság