10 hatékony öregedésgátló, amire a szakértők is rábólintottak

Bár az öregedés egyelőre elkerülhetetlennek tűnik, az élettartam meghosszabbítása és az öregedési folyamatok lelassítása évtizedek óta a tudományos kutatások fókuszában áll.

A vizsgálatok során a szakemberek rengeteg olyan természetes módszert, valamint életmódbeli változtatásokat találtak, amelyek segítenek az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében. Ezekből 10 az elmúlt években különös figyelmet kapott.

1; Kurkumin

A kurkuma fő hatóanyagáról kimutatták, hogy rendkívül erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a sejtes öregedés káros folyamatai ellen. Az életkor előrehaladtával az öregedő sejtek felhalmozódnak, és gyulladást okozva magukból mérgező vegyületeket bocsátanak a környezetükbe.
Kutatások bizonyítják, hogy a kurkumin aktiválja a sirtuin és AMPK fehérjéket, amelyek késleltetik a sejtes öregedést és támogatják a hosszú élettartamot.

2; Kollagén

Mivel képes csökkenteni a bőr szembetűnő öregedési jeleit, a kollagént sokan csak a fiatalság forrásaként emlegetik. Az évek múlásával azonban a kollagén természetes termelődése lelassul, ami felgyorsítja a ráncok megjelenését.
Több tanulmány is alátámasztja, hogy a kollagén kiegészítő kezelésként történő alkalmazása javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, valamint csökkenti a szemkörüli ráncokat.

3; Q10 koenzim

A CoQ10, vagy ismertebb nevén Q10 koenzim egy olyan antioxidáns, amelyet alapesetben a szervezet termel, és fontos szerepe van az energia előállításában, valamint a sejtkárosodás elleni védelemben.
Egy 443 fő bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a Q10 koenzim szelénnel kiegészítve javítja az általános életminőséget, továbbá lassítja a fizikai és szellemi teljesítmény leépülését.

4; Fokhagyma

Számos kutatás alátámasztja, hogy a jellegzetesen határozott illatú zöldség rendkívül erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Laboratóriumi egérmodelleken a tudósok feljegyezték, hogy a fokhagymát étrend-kiegészítőként kapó rágcsálók szervezete ellenállóbbá vált az UV-sugárzás okozta bőröregedés és ráncosodással szemben.

5; Rezveratrol

A földimogyoróban, vörösborban, szőlőben és még néhány bogyós gyümölcsben előforduló vegyület a sirtuin aktiválásával támogatja az élettartam meghosszabbítását, és csökkenti az életkorral összefüggő betegségek megjelenésének kockázatát.

6; Rendszeres testmozgás

Rengeteg szakértő hívja fel a figyelmet rá, hogy az inaktív életmód a betegségek és az idő előtti öregedés melegágya lehet. Vizsgálatok bizonyítják, hogy már napi 15 perc edzéssel rengeteget tettünk az egészségünk fenntartásáért.

7; Szociális kapcsolatok ápolása

Az időskori elszigetelődés depresszióhoz, később neurológiai rendellenességek kialakulásához vezethet. A klubok, társas összejövetelek, egyházi gyülekezetek látogatása segít a szociális kapcsolatok megerősítésében, illetve az elszigetelődés esélyének csökkentésében.

8; Az agy karbantartása

Kutatások rámutattak, hogy az új képességek elsajátítása (ilyen például a nyelvtanulás) nem csupán megerősíti az agy neuronjainak összeköttetéseit, de új kapcsolatok kiépítésére is sarkall. Ez segít megőrizni a kognitív funkciókat és elkerülni a szellemi leépülést, mentális hanyatlást.

9; Relaxáció és stresszkezelés

A sejteket romboló oxidatív stressz felbecsülhetetlen károkat okozhat a szervezetben, ami hosszabb távon betegségek kialakulásához és korai öregedéshez vezethet. A relaxációs technikák elsajátítása tehát szó szerint életmentő lehet a stresszes hétköznapokat élők számára.

10; Káros szenvedélyek száműzése

Kézenfekvő lehet, mégsem árt újra és újra hangsúlyozni, hogy a dohányzás, a túlzásba vitt alkohol, a mentális és testi feltöltődés, azaz a rekreáció hiánya mérhetetlen és visszafordíthatatlan rombolást képes végezni az emberi szervezetben. Amennyiben egyedül nem vagyunk képesek megbirkózni a problémával, érdemes lehet felkeresni és segítséget kérni egy szakembertől vagy életmód-tanácsadótól.
Forrás: healthline.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

1 hozzászólás

  1. Vega vagyok 30x éve 71+ és javaslom mindenikek a testi savasodás elkerülése érdekében, nálam a hús elhagyása után kb ..7 évet vett igénybe…aki erre nem képes..??? vállalja … és ha lehet messzire kerüld a háziorvost…., nálam 220 km re

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság