A C-vitamin 6 legjelentősebb előnye és a napi adag bevitele

a-c-vitamin-6-legjelentosebb-elonye-es-a-napi-adag-bevitele

A C-vitamin egy jótékony hatású antioxidáns, aminek hiánya akár komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat. Az aszkorbinsavként ismert vitamin szerkezetét először Norman Haworth határozta meg 1937-ben, biológiai hatásait pedig ugyanebben az évben Szent-Györgyi Albert mutatta ki.

Lássuk, milyen előnyöket tartogat neked a C-vitamin, és hogyan pótolhatod a mindennapokban!

1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin támogatja a szervezet adaptív immunrendszerének sejtfunkcióit, antioxidánsként pedig megköti a szabad gyököket. Ennek hatására képes csökkenteni a gyulladást, és erősíteni a test védekezőképességét. Az immunrendszer megfelelő működésére leginkább a téli hónapokban van szükség.

2. Védi és helyreállítja a bőrt

Az aszkorbinsav elősegíti a kollagén és az elasztin termelődését, ami döntő fontosságú a bőr fiatalos megjelenéséhez. A C-vitamin véd a káros UV-sugarak ellen is, valamint ragyogó arcszint kölcsönöz, és megelőzi a finom ráncok megjelenését, illetve a bőr öregedését.

3. Megelőzi a vashiányt

A C-vitamin támogatja a vas felszívódását a szervezetbe, így hiánya esetén a vasban gazdag élelmiszerek, táplálék-kiegészítők fogyasztása mellett az aszkorbinsav bevitelére is érdemes odafigyelned.

4. Védi a memóriát

A kutatások szerint a C-vitamin létfontosságú szerepet tölt be a kognitív funkciók vonatkozásában, valamint segíti a hosszú távú memória megfelelő működését. Ez azért van, mert az agy érzékeny a szabad gyökök káros hatásaira, és az egyetlen védvonala az antioxidánsok.

5. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

Szintén kutatások támasztják alá, hogy az aszkorbinsav segíthet az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a rák, a neurodegeneratív vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

6. Csökkenti a magas vérnyomást

A C-vitamin potenciális segítség lehet a hipertónia kezelésében, így az aszkorbinsavban gazdag élelmiszerek természetes vérnyomáscsökkentőként funkcionálnak.

Miként juthatsz hozzá a napi C-vitamin adagodhoz?

A napi bevitel legegyszerűbb mondja, ha aszkorbinsavban gazdag ételeket fogyasztasz. Kitűnő C-vitaminforrás a narancs és a citrom, a paprika, az eper, a paradicsom, a káposzta vagy a brokkoli. Természetesen ezekhez a zöldségekhez és gyümölcsökhöz leginkább idényszerűen férhetsz hozzá, így a téli hónapokban étrend-kiegészítő szedés javasolt.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság