A genetika segítségével azonosíthatják a kutatók a COVID-19 kezelésére szolgáló gyógyszereket

Egy, a Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány a humán genetikára hivatkozva és arra alapozva azt sugallja, hogy a kutatások során kiemelt figyelmet érdemelne két speciális fehérje a koronavírussal összefüggő kezelések korai szakaszában. Az eredmények 2021 márciusában kerültek publikálásra, és jelentősen felgyorsíthatják a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos kutatásokat.

Az elvégzett tudományos elemzések tükrében a kutatók az IFNAR2, valamint az ACE2 fehérjéket megcélzó gyógyszerek klinikai vizsgálatának elsőbbségét sürgetik. A szakemberek célja olyan, az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) által jóváhagyott gyógyszerek azonosítása, amelyek felhasználhatók a koronavírus korai kezelésére, ezzel elkerülve a kórházi ápolást.
Mind az IFNAR2, mind pedig az ACE2 fehérje megcélzására alkalmaznak a szakemberek engedélyezett készítményeket, előbbit a központi idegrendszeri betegséggel, míg utóbbit súlyos légzési rendellenességben szenvedő páciensekkel összefüggően.
Az előttünk álló probléma abban nyilvánul meg, hogy miként azonosítsuk a már engedélyezett gyógyszerek más betegségekre történő alkalmazását. A gyógyszerkutatásokat hosszú évek preklinikai vizsgálata, állatkísérletek, majd széles merítésű humán tesztelési fázisok jellemzik – mondta el Dr. Juan P. Casas epidemiológus, a tanulmány vezető szerzője. Érthető, hogy egy tomboló világjárvány esetén ezekre egyszerűen nincs idő.

Amikor a genetika a segítségünkre siet

Casas és kutatócsapata a genetika tudományát használta fel azoknak a gyógyszereknek az azonosítására, amelyek potenciális jelöltként jöhetnek szóba a COVID-19 kezelésében. A szakember hangsúlyozta, hogy a genetikai elemzések olyan vizsgálatok, amelyek során a gyógyszeres gének variánsait használják fel, így azok természetes randomizált vizsgálatokként kezelhetők.
Erre az előnyre építve a tudósok elkezdték az összes olyan fehérjét kódoló gént azonosítani, amelyek rendelkeztek vagy az FDA által jóváhagyott gyógyszerekkel, vagy a klinikai tesztelések során már legalább egyszer gyógyszercélpontokként jelölték meg azokat, és potenciális COVID-19 hatóanyagok lehetnek. A rostán végül az IFNAR2 és az ACE2 fehérjéket célzó készítmények akadtak fenn.
Forrás: medicalxpress.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság