A halál utáni élet ígérete tehetősebbeknek: mit jelent a mélyhűtés?

a-halal-utani-elet-igerete-tehetosebbeknek-mit-jelent-a-melyhutes

Sokan szeretnének örökké élni. A krioprezervációnak nevezett technika pedig részben valóra váltja ezt az álmot.

Ha ugyanis megengedhetjük magunknak, halálunk után lefagyasztathatjuk a testünket abban a reményben, hogy a jövő nemzedékei megtalálják a halál legyőzésének a módját, illetve annak is, hogy miként hozzák vissza a halott testet az életbe.

Őrült módon hangzik? Meglehet, ugyanakkor a történet első része már nem a távoli jövő, hanem a valóság!

a-halal-utani-elet-igerete-tehetosebbeknek-mit-jelent-a-melyhutes

A hideg tartósítás már létező technológia

Az Alcor Life Extension Foundation egyike annak a három szervezetnek az Egyesült Államokban, amelyek a halál után egyfajta hideg tartósítást kínálnak az emberi testnek.

Max More, az alapítvány korábbi elnöke egy promóciós videóban jól összefoglalta, hogy, mi történik röviden, ha egy ügyfelük meghal:

„Amint vészhelyzeti értesítést kapunk, hogy az ügyfél haldoklik, azonnal kiküldjük készenléti csapatunkat. Miután az illetőt klinikailag halottnak nyilvánították, embereink megkezdik a munkát.”

Több mint 70 millió forint az eljárás

A munka oroszlánrésze a folyamatos jegelés, aminek részeként a szakemberek elkezdik jéggel hűteni a testet. A halottat ezután az arizonai kezelőközpontba viszik, ahol megkezdődik a tényleges eljárás, aminek a pontos részletei természetesen titkosak.

A mélyhűtés vagy hideg tartósítás költségei ennek és a modern technológiának a fényében egyáltalán nem olcsók. Egy test esetében a folyamat 180 000 euróba, azaz több mint 70 millió forintba kerül, miután a testnek van egy éves tárolási költsége, ami nagyjából 200 euró, azaz nagyjából 80 ezer forint évente.

Így működik a mélyhűtés

A konzerválási folyamat során a mellkast először felnyitják, hogy hozzáférjenek a szív központi ereihez, melyeket egy speciális hőcserélőhöz és egy perfúziós géphez csatlakoztatják.

A cél a vér és egyéb testnedvek mielőbbi kiöblítése a szervezetből, melyet egy speciális fagyálló oldattal helyettesítenek. Ezzel meg lehet akadályozni a jégkristályok képződését, melyek tönkre tennék a test sejtjeit.

Az eljárás befejezése után az elhunytak holttestét konténerekben, mínusz 160 Celsius-fokon tárolják évtizedekig. 2020 májusának végéig már 177 pácienst mélyhűtöttek az Alcorban.

a-halal-utani-elet-igerete-tehetosebbeknek-mit-jelent-a-melyhutes

Az első mélyhűtött

Bár kevesen tudják, de a mélyhűtés technológiája már évtizedek óta elérhető. A legelső ember például James H. Bedford volt, akit 1967. január 12-én helyeztek ilyen állapotba – azaz több mint 50 évvel ezelőtt.

Akkor is, mint most, az idő tényezője nagyon fontos volt, így a hivatalosan bejelentett haláleset után hűtéssel a lehető leggyorsabban meg kell állítani a szervezetben zajló bomlási folyamatokat.

Garancia nincs

Garancia természetesen semmire nincs a mélyhűtés kapcsán. Nem tudhatjuk, milyen lesz a világ 10, 50 vagy 100 év múlva.

Ha valaki 100 évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy áramütéssel újra lehet éleszteni az embereket, az úgy hangzott volna, mintha Frankenstein ötlete lenne.

Ugyanez vonatkozik a szervátültetésekre is. Korábban hátborzongatóan vagy furcsán hangzott volna azt javasolni, hogy a holttesteket feldarabolják, szerveiket eltávolítják majd más emberekbe ültetik át azért, hogy életben maradjanak.

Ma a szervátültetés viszont teljesen hétköznapi beavatkozás, és világszerte sokan profitálnak ebből a technológiából.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság