A hosszú élet titkai: 7 mérföldkő, amely forradalmasította a betegségek kezelését

a-hosszu-elet-titkai-7-merfoldko-amely-forradalmasitotta-a-betegsegek-kezeleset

A hosszú és nyugodt élet elképzelhetetlen lenne az orvostudomány innovációi nélkül. Az alábbi felfedezésekért kiváltképp hálás lehet az emberiség, hiszen nélkülük esélyünk sem lenne sokáig élni bőségben és gazdagságban.

A csíraölő sebkötöző

Legyen szó kisebb horzsolásról vagy nagyobb sebről, mindenki tudja, hogy a sérülésnek tisztának kell lennie, nehogy elfertőződjön. Ma már teljesen általános otthon a steril sebtapasz vagy kötszer megléte, de a 19. században ez még elképzelhetetlen volt.

Akkoriban a kisebb sérülések gyakran halálos ítéletet jelenthettek. A 19. század második felében Joseph Lister volt az az orvos, aki felismerte a szennyezett sebek problémáját, és fenolt használt a baktériumok elpusztítására.

A fenolba mártott kötszerek révén a sérülések nem fertőződhettek el, és lehetővé vált a gyors gyógyulás.

a-hosszu-elet-titkai-7-merfoldko-amely-forradalmasitotta-a-betegsegek-kezeleset

Orvosi mikrobiológia

Az orvosok egészen a 19. századig azt vallották, hogy a fertőző betegségeket a talajból felszálló toxinok okozzák. Robert Koch fedezte fel a tényleges kiváltó okot: az mikroorganizmusokat, mint amilyenek például a baktériumok.

1882-ben megtalálta például a tuberkulózis kórokozóját is. Munkásságával hatalmas lépést tett a fertőzéselméletben, a modern bakteriológia megalapítója címet is méltón viseli.

Képalkotó diagnosztika

A technológiát Conrad Röntgen fizikusnak köszönhetjük, aki 1895-ben fedezte fel a róla elnevezett láthatatlan sugarakat. Úgy döntött, hogy nem szabadalmaztatja őket, hogy felfedezését gyorsabban fel lehessen használni.

A technológia ezt követően forradalmasította az orvosi diagnosztikát. Csonttörések, idegen testek, elváltozások a csontvázban – minden, ami korábban el volt rejtve – hirtelen láthatóvá vált.

A vércsoportok felfedezése

Véradás nélkül sok műtét lehetetlen lenne. Karl Landsteiner bécsi szerológusnak köszönhetjük a modern transzfúziós gyógyászat alapjainak megalkotását.

1901-ben munkatársaival felfedezték a három A, B és 0 csoportot, egy évvel később pedig felismertik a negyedik AB csoportot is. A vérátömlesztés a mai napig számtalan életet ment meg.

a-hosszu-elet-titkai-7-merfoldko-amely-forradalmasitotta-a-betegsegek-kezeleset

A kemoterápia

A kemoterápia az egyik legfontosabb kezelési technika a rák elleni küzdelemben. Célja az agresszív sejtek további szaporodásnak megakadályozása. Az életmentő terápia Paul Ehrlichig nyúlik vissza, aki először használta ezt a kifejezést.

Ehrlich először a természetes elemek hatását vizsgálta meg, majd szintetikusan továbbfejlesztette azokat. A világban évek óta csökken a rákos halálozási arány, és az érintettek várható élettartama lényegesen magasabb, mint 20 évvel ezelőtt.

Az inzulin

Világszerte körülbelül minden tizedik ember szenved cukorbetegségben. A hasnyálmirigy ilyenkor már nem tud inzulint termelni, vagy a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni a hormont.

A létfontosságú inzulin felfedezői Frederick Banting és Charles Best voltak. Bár a cukorbetegek száma folyamatosan növekszik, a páciensek azonban az inzulinnak hála mamár elérhetik az egészséges emberekkel egyidős kort.

A szívritmus-szabályozó

A szív- és érrendszeri betegségek napjaink legnagyobb egészségügyi kockázatai közé tartoznak. Világszerte körülbelül kétmillió embernek van pacemaker a mellkasában, mert a szívük már nem ver a megfelelő ütemben.

Az első mesterséges pacemakert 1958-ban használták – Ake Senning svéd orvos és Rune Elmquist villamosmérnök fejlesztette ki, manapság pedig rengeteg embernek segítenek megélni hosszabb távon a testi és anyagi gazdagságot.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság