A hosszú élet titkai: 7 mérföldkő, amely forradalmasította a betegségek kezelését

a-hosszu-elet-titkai-7-merfoldko-amely-forradalmasitotta-a-betegsegek-kezeleset

A hosszú és nyugodt élet elképzelhetetlen lenne az orvostudomány innovációi nélkül. Az alábbi felfedezésekért kiváltképp hálás lehet az emberiség, hiszen nélkülük esélyünk sem lenne sokáig élni bőségben és gazdagságban.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A csíraölő sebkötöző

Legyen szó kisebb horzsolásról vagy nagyobb sebről, mindenki tudja, hogy a sérülésnek tisztának kell lennie, nehogy elfertőződjön. Ma már teljesen általános otthon a steril sebtapasz vagy kötszer megléte, de a 19. században ez még elképzelhetetlen volt.

Akkoriban a kisebb sérülések gyakran halálos ítéletet jelenthettek. A 19. század második felében Joseph Lister volt az az orvos, aki felismerte a szennyezett sebek problémáját, és fenolt használt a baktériumok elpusztítására.

A fenolba mártott kötszerek révén a sérülések nem fertőződhettek el, és lehetővé vált a gyors gyógyulás.

a-hosszu-elet-titkai-7-merfoldko-amely-forradalmasitotta-a-betegsegek-kezeleset

Orvosi mikrobiológia

Az orvosok egészen a 19. századig azt vallották, hogy a fertőző betegségeket a talajból felszálló toxinok okozzák. Robert Koch fedezte fel a tényleges kiváltó okot: az mikroorganizmusokat, mint amilyenek például a baktériumok.

1882-ben megtalálta például a tuberkulózis kórokozóját is. Munkásságával hatalmas lépést tett a fertőzéselméletben, a modern bakteriológia megalapítója címet is méltón viseli.

Képalkotó diagnosztika

A technológiát Conrad Röntgen fizikusnak köszönhetjük, aki 1895-ben fedezte fel a róla elnevezett láthatatlan sugarakat. Úgy döntött, hogy nem szabadalmaztatja őket, hogy felfedezését gyorsabban fel lehessen használni.

A technológia ezt követően forradalmasította az orvosi diagnosztikát. Csonttörések, idegen testek, elváltozások a csontvázban – minden, ami korábban el volt rejtve – hirtelen láthatóvá vált.

A vércsoportok felfedezése

Véradás nélkül sok műtét lehetetlen lenne. Karl Landsteiner bécsi szerológusnak köszönhetjük a modern transzfúziós gyógyászat alapjainak megalkotását.

1901-ben munkatársaival felfedezték a három A, B és 0 csoportot, egy évvel később pedig felismertik a negyedik AB csoportot is. A vérátömlesztés a mai napig számtalan életet ment meg.

a-hosszu-elet-titkai-7-merfoldko-amely-forradalmasitotta-a-betegsegek-kezeleset

A kemoterápia

A kemoterápia az egyik legfontosabb kezelési technika a rák elleni küzdelemben. Célja az agresszív sejtek további szaporodásnak megakadályozása. Az életmentő terápia Paul Ehrlichig nyúlik vissza, aki először használta ezt a kifejezést.

Ehrlich először a természetes elemek hatását vizsgálta meg, majd szintetikusan továbbfejlesztette azokat. A világban évek óta csökken a rákos halálozási arány, és az érintettek várható élettartama lényegesen magasabb, mint 20 évvel ezelőtt.

Az inzulin

Világszerte körülbelül minden tizedik ember szenved cukorbetegségben. A hasnyálmirigy ilyenkor már nem tud inzulint termelni, vagy a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni a hormont.

A létfontosságú inzulin felfedezői Frederick Banting és Charles Best voltak. Bár a cukorbetegek száma folyamatosan növekszik, a páciensek azonban az inzulinnak hála mamár elérhetik az egészséges emberekkel egyidős kort.

A szívritmus-szabályozó

A szív- és érrendszeri betegségek napjaink legnagyobb egészségügyi kockázatai közé tartoznak. Világszerte körülbelül kétmillió embernek van pacemaker a mellkasában, mert a szívük már nem ver a megfelelő ütemben.

Az első mesterséges pacemakert 1958-ban használták – Ake Senning svéd orvos és Rune Elmquist villamosmérnök fejlesztette ki, manapság pedig rengeteg embernek segítenek megélni hosszabb távon a testi és anyagi gazdagságot.

Forrás

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság