A Louis Vuitton, mint a világ legértékesebb luxusmárkája

a-louis-vuitton-mint-a-vilag-legertekesebb-luxusmarkaja

Nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna még a világ legértékesebb luxusmárkájáról, a Louis Vuittonról. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy az alapító és egyben névadó valójában egy szegény molnár fia volt.

Hogyan indult a cég, milyen értékekre fókuszál és milyen termékekkel van jelen ma is a piacon? Többek között ezekre a kérdésekre találsz választ cikkünkben.

a-louis-vuitton-mint-a-vilag-legertekesebb-luxusmarkaja

Louis Vuitton a fókuszban

A Louis Vuitton egy 1854-ben alapított francia divatmárka. A céget az 1821-ben született fantasztikus látnok és virtuóz Louis Vuitton alapította. 1987 óta az LVMH tagja, mely az árbevételek alapján a világ legnagyobb luxuscikk-gyártója.

A Párizsban működő cég összesen 75 luxusbrandet gyűjt össze egy fedél alatt, köztük olyanokat, mint a  szeszesitalokban utazó Hennessy, a drága óráiról ismert TAG Heuer vagy a szintén divatvilágból eredeztethető Christian Dior.

A koronaválság után a luxus iránt nagyobb a kereslet, mint valaha

A Louis Vuittont is birtokló LVMH francia luxuscikkek csoportja 2021 első felében 7,6 milliárd eurós nyereséget ért el, tehát a vártnál lényegesen jobban teljesített. A luxuscikkek, így például a ruházati cikkek, cipők, bőráruk, parfümök és ékszerek most még jobban fogynak, mint a koronaválság előtt.

A kezdetekről…

Louis Vuitton nem láthatta előre a 21. század válságait és lehetőségeit: a leendő cégalapító szerény körülmények között született 1821-ben egy kelet-franciaországi kisvárosban, a mai svájci határ közelében.

Tinédzserként egy neves párizsi bőröndgyártónál kezdett inasmunkát. Ez volt a gőzhajók, vonatok és lovaskocsik kora, amikor az utazás a gazdagok körében divatossá vált.

A mesternél eltöltött 17 év után Vuitton 1854-ben nyitotta meg saját műhelyét Párizsban, ahol saját kézzel készített bőröndöket árult. Az akkoriban szokásos poggyászokkal ellentétben lapos megjelenésű termékei azért arattak óriási sikert, mert könnyen egymásra helyezhetők voltak.

Néhány évvel később Vuitton műhelyt nyitott a Párizstól északra fekvő Asnières-sur-Seine-ben is. Ezután kezdődött Franciaországon kívüli terjeszkedése.

a-louis-vuitton-mint-a-vilag-legertekesebb-luxusmarkaja

A bőröndtől a golfkészletig – a Louis Vuitton sikertörténete

A párizsi Institut Français de la Mode divatszakértője, Leyla Neri tanúsítja, hogy a Louis Vuitton luxusmárka olyan rendkívüli örökséggel rendelkezik, amely alapítója kézműves munkájához nyúlik vissza. Hagyománya van a funkcionalitásnak és a kivitelezésnek, az időtlen és kissé minimalista dizájnnak.

A Louis Vuitton azonban már nem csak klasszikus poggyászokat forgalmaz: vásárolhatsz retikülszerű hangfalakat, golfkészletet vagy kerékpárt is a cégtől. Természetesen az ikonikus mintával, mely mára presztízsértékűvé vált.

Kevesen tudják, de ezt már Louis Vuitton fia, Georges tervezte 1896-ban, mintegy négy évvel a cégalapító halála után, a brand egyik első reformációjakor.

A márka életében a minták, a minőség és a hagyomány ígérete mellett ma már a fenntarthatóság is szerepet játszik. A fiatalabb generáció igényeinek megfelelve egyre fontosabb a tudatosság és a bőráruk eredete.

Louis Vuitton és a divat

A luxustáskák manapság nemcsak újra keresettek, hanem minden méretben, anyagból és stílusban kaphatók. Mert ahogy Leyla Neri mondja: „A trend szinte az, hogy nincs trend.”

Az aprócska poggyászoktól kezdve a hatalmas, túlméretezett táskákig jelenleg minden divatos, sőt a klasszikus bőráruk mellett a hátizsákok, valamint a legkülönfélébb kiegészítők, cipők, övek, ékszerek, órák, komplett szettek is elérhetők a kínálatban.

Nem csoda, hogy a gazdagok egyik legkeresettebb luxusmárkája, így különösen az amerikai sztárok körében még mindig státuszszimbólum Louis Vuitton termékeket viselni.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság