A MIT kutatói megtalálták az antibiotikum-rezisztencia okát

Néhány évvel ezelőtt a tudósok megkongatták a vészharangot az egyre aggasztóbb méreteket öltő antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatban. A jelenség – meggyengült immunrendszerük következtében – leginkább az idősebb korosztályokat érinti.

Az antibiotikum-rezisztencia azt jelenti, hogy a szervezetünkbe került baktériumokra már nem hat a célzott gyógyszeres kezelés, ugyanis a korokozók „kiismerték” a hatóanyagot, rezisztenssé, érzéketlenné váltak az irányába.
A jelenség egyre aggasztóbb méreteket ölt, és jellemzően az öregebbeket érinti, hiszen egyrészt a meggyengült immunrendszerük képtelen felvenni a harcot a behatolók ellen, másrészt pedig a gyógyszeres támogatás is hatástalannak bizonyulhat. A rezisztencia kialakulásának elkerülése okán csak rendkívül indokolt esetben lenne szükséges antibiotikumot felírni a páciensnek.

Folyamatosan változó baktériumok

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy E. coli baktériumok bevonásával készült tanulmányban felfedezték, hogy az anyagcserében szerepet játszó gének mutációi kifejezetten támogathatják a baktériumokat abban, hogy megkerüljék az antibiotikumok kifejtette toxikus hatást. A szakemberek megfigyelték, hogy a baktériumokat több energia elégetésére kényszerítve fogékonyabbakká válnak az antibiotikus kezelésre.
Feljegyzésre került továbbá, hogy a rezisztenciát okozó mutációk túlnyomó többsége az adott antibiotikum célozta génekben fordul elő. Ez azt jelenti, hogy a rezisztenciás mutációk következtében a baktériumok „megtanulják” lebontani az antibiotikumokat, így a gyógyszerek nem fejtik ki az elvárt hatást.
Az eredmények fókuszba helyezik az antibiotikumok működésének alapvető aspektusát, valamint olyan új gyógyszerek fejlesztésének nyitnak teret, amelyek hatékonyabbá tehetik a meglévő antibiotikumokat.
Munkásságunk betekintést enged a meglévő antibiotikumok hatékonyságnövelésének lehetőségeibe. Tanulmányunk azt sugallja, hogy a gyógyszerek kifejeződése fokozható, amennyiben emeljük a kórokozó metabolikus válaszát – hangsúlyozta James Collins, a MIT Orvostechnikai és Tudományos Intézetének professzora rámutatva, hogy a baktériumok által termelt toxikus melléktermékek károsítják a sejteket, és hozzájárulnak a sejthalálhoz.
Forrás: www.worldhealth.net

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság