A National University of La Pata csapata úgy látja, az epigenetikai fiatalítás elérhető

A sejtek újraprogramozási lehetőségének felismerése óta a genetika egy teljesen új megvilágításba helyezte az öregedés folyamatait. A tudósok ugyanis felfedezték, hogy az öregedő sejtek megfiatalíthatók, ezáltal a szervezetünk vitalitása – jóllehet egyelőre elméleti síkon ugyan, de – visszaállítható.

Mielőtt elmerülnénk a témában, érdemes lehet tisztázni, hogy pontosan mit is jelent az epigenetikus öregedés. A biológiai életkor (szemben a kronológiai életkorral) egy szervezet funkcionális és strukturális vitalitására utal egy adott életszakaszban. Ez azt jelenti, hogy a tortán meggyújtott gyertyák puszta számolása helyett a szakemberek a szervezet állapotát vizsgálják.
Így elképzelhető például, hogy egy 50 éves személy a biológiai korát tekintve csupán 30 évesnek felel meg. Amikor az öregedés mértékét nem az évek, hanem a szervezet biológiai előrehaladottsága határozza meg, akkor epigenetikus öregedésről beszélünk.

Mit adhat nekünk a sejtek újraprogramozása?

2011-ben egy francia tudóscsoportnak a világon először sikerült megfiatalítania emberi sejteket, a szakemberek bőr fibroblasztokat alakítottak indukált pluripotens őssejtes állapotba. Az ilyen jellegű sejtfiatalító kísérletek arra engednek következtetni, hogy az epigenom még nagyon idős korban is reagál a biológiai jelekre, azaz az öregedés során az epigenetikai mechanizmusok nem vesznek el.
A gond egyelőre az, hogy az őssejtes állapotba kényszerített, majd onnan újra bőr fibroblaszttá változott sejtek egyes jellemzői nem törlődnek a művelet során, ugyanakkor a folyamat törli a sejt számos epigenetikai jegyét, így a végeredmény nem azonos a kiindulással. Mit jelent mindez? Azt, hogy a megfiatalított sejt nyomokban egyezik az eredeti sejttel, de számos aspektusban el is tér tőle. Ez azért fontos megfigyelés, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy például az időskori DNS-károsodás milyen hatással lenne a megfiatalított sejtre.
Ennek ellenére egy, a közelmúltban közzétett tanulmány szerint a National University of La Plata tudományos csapata azt a következtetést vonta le, hogy az öregedés megállításának, majd megfordításának a kulcsa kétségtelenül az epigenetikai sejtfiatalítás körül keresendő, és a genetikai módszer a közeljövőben elérhetővé válik.
Forrás: www.longevity.technology

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság