A szabad gyökök és az antioxidánsok harca – pontosan mi zajlik a szervezetünkben?

Kis túlzással szinte mindenhonnan az folyik, hogy a szabad gyökök károsak, míg az antioxidánsok kedvező élettani hatásúak. Optimális esetben előbbiből minél kevesebb, utóbbiból pedig minél több található a szervezetünkben. De egészen pontosan miről van szó? Miért okoz beláthatatlan problémát az egyik, és miért lehet megoldás a másik?

A szabad gyökök működésének megértéséhez néhány mondat erejéig alá kell szállnunk az atomok világába. Az atomokat elektronok veszik körül, minden általunk ismert atomnak meghatározott számú elektronra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze az elem kémiai tulajdonságát. Ha egy elektron hiányzik, akkor a stabilitás érdekében az atom egy másik atomhoz kapcsolódik.
Itt kezdődik a probléma. Az oxigénatomok alapesetben rendezett párokká alakulnak, így felveszik a sokak által ismerős O2 formációt. Ám amikor a szervezetben található oxigénmolekulák szó szerint atomjaira szakadnak, akkor a leszakadó atomok instabil szabad gyökökké alakulnak, amelyek a kötődés érdekében más atomokat és molekulákat keresnek maguknak.

Roncsolják a szervezetet, felgyorsítják az öregedést

A szabad gyökök felmérhetetlen károkozásra képesek: megváltoztatják a lipideket, a fehérjéket, de még a DNS-t is. Ami pedig még ennél is rosszabb, hogy a folyamat öngerjesztővé válhat, sejtkárosodást és oxidatív stresszt okozva. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a szabad gyökök tombolása kiválthat egyes betegségeket, és felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat.
A szabad gyökök egyrészt az olyan, természetes folyamatokból is származhatnak, mint például a táplálkozás vagy a testmozgás. Nagy részük azonban külső források hatására – dohányzás, légszennyezés, vegyszerek, ózon – szabadul fel a szervezetben. Az életkor előrehaladtával szervezetünk szabad gyökök elleni védekezése veszít a hatékonyságából. Mit tehetünk ilyen esetben?
Szerencsére az antioxidánsok hatékonyan lépnek a hiányzó elektronok helyére, és sikeresen kötik meg a szabadon kószáló atomokat. Az antioxidánsok hatására tehát az atomok újra stabil állapotba kerülnek, így a biológiai károkozás is elmarad, visszaszorul. Antioxidánsokat legnagyobb számban a gabonafélékben, a zöldségekben és gyümölcsökben, a növényi olajokban, a teában és a kávéban találhatunk.
Forrás: longevity.technology

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság