A tüdőgyógyászatban alkalmazott gyógyszernél mutattak ki öregedésgátló hatást

A gyógykészítményeknél esetlegesen előforduló mellékhatásokkal bizonyára mindenki tisztában van. Ezek a mellékhatások lehetnek az emberi szervezetre nézve semlegesek, ártalmasok, ám olykor előfordul, hogy az eredeti hatóanyag messze túlmutat az alapvető céljától. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a gyógyszer az alapbetegségen túl szélesebb körben hasznosítható.
Ezek a tulajdonságok jó esetben napvilágra kerülnek, ám nem ritkán örökre rejtve maradnak a kutatók elől. Néha azonban a szakembereknek is szerencséjük van.

Amikor a szerencse a kutatók segítségére siet

Szakemberek egy csoportja éppen az idiopátiás tüdőfibrózis elleni gyógyszer hatásait vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre jutott. Az ismert gyógyhatáson túl a kutatóknak sikerült igazolniuk, hogy a szer az öregedő és sérült sejtekre is pozitív hatással van. Mik is azok az öregedő sejtek?
Az öregedő vagy zombi sejtek két, a szervezetre nézve káros folyamat beindításáért is felelősek. Egyfelől felhalmozódásuk szerepet játszik a fizikai öregedésben, ugyanakkor olyan toxikus enzimeket bocsátanak ki magukból, melyek megfertőzik, végső soron leállítják az egészséges sejtek biológiai működését. Lényegében ez a folyamat felelős az úgynevezett korral összefüggő betegségek kialakulásáért. (Rák, szív- és érrendszeri elváltozások, cukorbetegség, Alzheimer- és Parkinson-kór.)
A kutatók évek, évtizedek óta igyekeznek a zombi sejtek rombolását csökkenteni, illetve teljesen leállítani. Most úgy tűnik, hogy a fent említett idiopátiás tüdőfibrózis kezelésére alkalmazott gyógyszer mellékhatásaként a zombisejtek kiiktatódnak, ezáltal az egészséges társaikat megfertőző folyamatok is megszűnnek.
Forrás: https://www.leafscience.org/human-pilot-study-results-for-senolytics-published/

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság