A tudomány elmagyarázza, hogyan hat az agyadra, ha nem alszol eleget!

a-tudomany-elmagyarazza-hogyan-hat-az-agyadra-ha-nem-alszol-eleget

Az alvás fontossága mindannyiunk előtt ismert. Ilyenkor a test lényegében újraindul, az izmaid pihennek, az agyad pedig kitisztítja a nap folyamán összegyűlt, felesleges információt. Akár álmatlanságtól szenvedsz, akár a napi bokros teendőid miatt növeled az ébren töltött órák számát, az alvásmegvonás érdekes hatást fejthet ki a szervezetedre.

Az enyhe alvásmegvonást a tudomány alvásadóssággént említi. Ez akkor fordulhat elő, ha a pihenéssel töltött idő rovására nő az ébrenléttel töltött órák száma, és a szervezetnek több időre van szüksége a regenerálódáshoz. A pihenésre szánt idő megkurtítása olykor-olykor mindenkivel megesik. Rendszerint a legtöbb ember ilyenkor a következő éjszaka többet alszik, és másnapra az egyensúly helyreáll. A gond akkor van, amikor az alvásadósság felhalmozódik.

Nő a neurodegeneratív betegségek kockázata

A tudósok szerint komoly egészségügyi következménye lehet, ha az alváshiány rendszeressé válik. Egy, a Trends in Neurosciences folyóiratban publikált tanulmány azt mutatja, hogy nőhet az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázata, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Annak tükrében pedig, hogy mindkét betegség kezelése egyelőre gyerekcipőben jár, az alvásadósság felhalmozása igen súlyos végkimenethez vezethet.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint az alvásmegvonás tudományos megközelítése rendkívül fontos, különösen, ha számba vesszük, hogy mennyire elterjedt jelenség a modern társadalmakban. A kutatók a neurodegeneratív betegségek kockázata mellett azonban egy másik aggasztó jelenségre is felhívták a figyelmet. A vizsgálatok szerint azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen kevesebb időre hajtják álomra a fejüket a tesztoszteronszint is összezavarodhat, így a hormonháztartás egyensúlya is felborulhat.

Ám az alvás mellőzésének vagy lerövidítésének negatív hatásai itt még nem értek véget! Egy neurológusok által vezetett tudományos kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a hat óránál kevesebbet alvó személyeknél 30 százalékkal nő az elhízás esélye.

A tudomány tehát minden kétséget kizáróan igazolta, hogy az elégtelen alvás kifejezetten súlyos egészségügyi kockázatokkal jár együtt. A negatív hatások elkerülése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy fordíts kellő figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság