Az Exeteri Egyetem kutatásai alapján a hála meghosszabbíthatja az életet

Dr. Iza Kavedzija, az Exeteri Egyetem kutatója tanulmányában a japán Oszaka városának 80 és 90 év közötti lakóit vizsgálta. A tudós úgy találta, hogy a városi közösség számos tagja hálával gondol az életére és bizakodással tekint a jövőbe még abban az esetben is, ha az nem tűnik teljes mértékben felhőtlennek.

Kavedzija doktor hangsúlyozta, hogy a csendes optimizmus még abban az esetben is jellemezte a közösség vizsgált tagjait, amikor azok a demencia betegségében szenvedtek, és tisztában voltak azzal, hogy gyermekeikre nehéz feladat hárul az ellátásuk kapcsán.
Érdekesség, hogy a japán nyelvben van egy szó arra, hogy a dolgok a jövőben valahogyan jobbá válnak, ez pedig a nantonaku. A gyakran hangoztatott pozitív kicsengésű szó arra sarkallja az oszakai időseket, hogy ne szigetelődjenek el, hanem továbbra is aktív részesei legyenek nagyobb közösségeknek, amik biztonságérzettel és feladattal látja el őket.

Merőben más hozzáállás az élet kihívásaihoz

A kutatások során az Exeteri Egyetem munkatársa megfigyelte, hogy amíg a nyugati ember az idős évei során jórészt a veszteség érzését éli meg, addig Oszakán az idő lehetőséget kínál arra, hogy különböző módon reflektáljanak a kihívásokra. Erre pedig jórészt mások társaságában kerül sor. Dr. Kavedzija rámutatott, hogy ugyanazok az események más megvilágítást kapnak, ha nem egyedül kell megbirkózni vele.
Oszakán a hála fogalma beágyazódott az idősebb korosztályok mindennapjaiba, és lehetővé teszi, hogy reményteli módon gondolkodjanak a jelenről és a jövőről. Az a világ ugyanis, ahol jóakaratot és figyelmet kap az ember a környezetétől más, mint amikor valakinek a veszteség érzéssel kell megküzdenie.
A hála a szigetországban nagyrészt annak az attitűdnek tulajdonítható, amely részeként a japán emberek közösségbe szerveződbe segítik egymás ügyes-bajos dolgait. Dr. Iza Kavedzija feljegyezte, hogy a legtöbb idős hálás az életért, a szerető házastársért, a felnevelt gyermekekért, az elvégzett munkáért, vagy mert valamilyen formában hasznos tagja volt a japán társadalomnak.
Az elmúlt években számtalan tanulmány igyekezett válaszokat találni az oszakai emberek hosszú életének kérdéseire. Dr. Kavedzija kutatásai azt sugallják, hogy a titok az olyan alapvető pozitív érzelmi kifejeződésekben lappang, mint például a hála.
Forrás: www.sciencedaily.com

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság