Bekerülhet a tananyagok közé a szenolitikus gyógyászat

Egyre több orvos és tudós hangsúlyozza az öregedést megcélzó orvostudomány, illetve a szenolitikus gyógyszerkutatások terén elért eredmények oktatásának fontosságát. Elképzelhető tehát, hogy a jövőben új tantárggyal bővülhetnek az orvosi egyetemek.

Az élet meghosszabbítását elősegítő gyógyszerek – röviden a szenolitikumok – a megelőző gyógyászat rendkívül gyorsan fejlődő ágazata, amely kifejezetten az egészségmegőrzésre, illetve az élettartam elnyújtására koncentrál. A terület szakemberei elsősorban az öregedés biomarkereinek elemzéseivel foglalkoznak, az elmúlt években munkájukat a mesterséges intelligencia is támogatja.
Az öregedés folyamatainak megértése mellett a tudósok a megelőző és terápiás lehetőségeket is kutatják a meglévő vagy teljesen új hatóanyagok vizsgálatával. A terület annyira szerteágazó, innovatív és dinamikusan fejlődő, hogy számos orvosnak és közegészségügyi szakembernek egyszerűen nincs ideje elolvasni azt a több ezer kutatási eredményt, ami a témában született az elmúlt években.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Nagy igény lenne a szenolitikus gyógyászat egyetemesítésére

Egyre több szakember sürgeti a hosszú élettartamot célzó orvostudomány elméleti és gyakorlati alapjainak összefogását, illetve egységes keretrendszerben történő oktatását. Véleményük szerint a tananyag magában foglalhatná a molekuláris mechanizmusokat, az öregedési biomarkerek és a szenolitikus gyógyszerek megismerését, a geroprotektoros kezeléseket, a DNS és a telomerek szerepét.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a képzés megadná az öregedést célzó kutatások megértéséhez szükséges alapismereteket, továbbá a jelenleg rendelkezésre álló terápiák és kezelések lehetőségeit kiegészítve az esetleges beavatkozási célpontokkal. Az oktatás képet adna a gyógyszertervezés, a mesterséges intelligencia, a differenciáldiagnosztika, a biogerontológia és a geroprotektív beavatkozások napi megvalósulásának módjáról.
Elengedhetetlen lenne, hogy a szakemberek hivatalos és naprakész tanterven keresztül hozzáférhessenek az optimális öregedésgátló, hosszú élettartamot szolgáló orvosi oktatáshoz – hangsúlyozta Dr. Evelyne Bischof, a Sanghaji Orvos- és Egészségtudományi Egyetem docense, rámutatva a szenolitikus gyógyászat megkerülhetetlenségére.
Forrás: www.eurekalert.org

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság