Blagosklonny professzor: Az öregedés és a betegségek ugyanazon érme két oldala

A modern orvostudomány vívmányai és az élettartamra történő hangsúlyosabb fókuszálás következtében ma az emberek tovább élnek, mint például 100 évvel ezelőtt. Az akár egy évszázadot megélők aránya növekedőben van a társadalmakban, de mindez lerövidítheti-e a gyógyszerek kutatására fordított időt?

A hosszabb életet egyelőre a betegségek megjelenésének nagyobb kockázata kíséri. Az idős betegek az alapbetegségük mellett gyakorta olyan társbetegségekkel élnek együtt, mint az Alzheimer-kór, a rák vagy az immunrendszer hanyatlása.
Egyre erősödő tudományos nézetek szerint a következő társadalmi lépést a preventív, egészségmegőrző intézkedések jelentenék, amiknek meghozatala elsősorban a politikai döntéshozók kezében van.

Jelenleg két különálló problémáról beszélünk

Mikhail Blagosklonny professzor, buffalói Roswell Park Rákkutató Intézetének munkatársa rámutatott, hogy az élettartam meghosszabbítását a legegyszerűbben az egészségben töltött évek elnyújtásával érhetjük el. A professzor az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) által jóváhagyott gyógyszerek áttekintése során arra a következtetésre jutott, hogy a készítmények ugyan helyreállítják az egészséget, ugyanakkor sok esetben rövidítik a páciens öregedési periódusát.
A szakember véleménye szerint nincs szükség hosszú és költséges klinikai tesztelési fázisokra, elegendő lenne a már engedélyeztetett készítmények szélesebb spektrumú vizsgálata az élettartamra gyakorolt hatás vonatkozásában.
Blagosklonny példaként a transzplantáción átesett betegek kezelésére alkalmazott rapamycint említette, ami egérmodelleken figyelemreméltó és igazolt élettani hatást fejtett ki a kutatások során.
A professzor úgy véli, hogy ha az FDA – vagy az azzal egyenértékű egészségügyi szervezet – biztonságosnak ítél egy hatóanyagot, akkor az kiegészítő kezelésként biztonságosan felírható, akár egyébként öregedésgátló célzattal is.
Egyetlen életünk van, és nem várhatunk az eredményekre a jövő generációjától, mert mi magunk szeretnénk további éveket megélni – hangsúlyozta Mikhail Blagosklonny professzor, majd hozzátette, hogy a hagyományos humán kísérletek elvégzése és az emberek egész életen át történő figyelemmel kísérése nem lehet elfogadható célkitűzés.
Forrás: www.longevity.technology

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság