Bonyolult és összetett folyamatként kell az öregedésre tekintenünk

Amikor szóba jön az öregedés, legtöbben a ráncos bőrt, az ősz hajat, a fájó ízületeket vagy a látás romlását említik. A genetikusok azonban felfedezték, hogy a biológiai öregedés finomabb jelei sokkal korábban nyilvánvalóvá válnak mint a szarkalábak vagy a fáradékonyság. Miért van ez?

Ez azért lehetséges, mert az öregedés folyamata nem csak a szervekben, de a génekben, a sejtekben, a fehérjékben, az emberi test minden pontjában jelen van. Mindenkiben. Bármennyire hihetetlennek tűnik, nem csak mi öregszünk, hanem még a velünk, bennünk, rajtunk élő mikrobiomok is.

A kor előrehaladtával, amikor az öregedés fizikai, külső jelei még meg sem jelentek, a testünk mélyén már megkezdődnek a biológiai változások. Először egy vagy két molekuláris folyamat kiesik a rendszerből.

Néha ezt észre sem vesszük, évek telnek el bármilyen gond nélkül. De egy nap annyira kiszélesednek a hibák, hogy egy szervünk vagy egy egész hálózat – például az immunrendszer – meghibásodik.

Ha pontosan, egészen a legapróbb elemtől megértjük a történéseket, akkor lehetőségünk lesz hosszabb ideig élni. Ha pedig képesek leszünk meghatározni az öregedés minden szintű alakulását, akkor életünk túlnyomó részét egészségben élhetjük le.

Mikroszkopikus szinteken kell kutatnunk az öregedést

Két gének szintjén folyó kutatás is vizsgálja idén azokat a biomarkereket, amik segíthetnek a tudósoknak megérteni, hogy pontosan mit jelent az életkor. Ha az eredmények pozitívnak bizonyulnak, akkor elérhetővé válhatnak azok a terápiák, amelyek késleltethetik az öregedés folyamatait.

A Stanfordi Egyetemen 106 személytől 18 millió adatpontot gyűjtöttek be, amelyből egyrészt az életkorra jellemző mintákat, másrészt a személyenként változó mintákat vizsgálják. A kutatók a mintákból kimutatták, hogy legalább négy biológiai útvonalon öregszünk.

Michael Snyder genetikus, a kutatás vezetője elmondta, hogy az öregedés több fronton támad, de a legsebezhetőbb térségek segíthetnek azonosítani és megelőzni a kor okozta károkat.

A másik kutatás a szövetek és sejtek aprólékos tanulmányozásával kívánja feltárni az emberi test biológiai életkorát. A Buck Öregedéskutató Intézet tudósai megpróbálják felrajzolni az öregedés biomarkereinek atlaszát, ami kulcs lehet egy öregedésgátló gyógyszer előállításához.

Forrás: latimes.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság