Célszalaghoz érhetett egy öregedésgátló gyógyszer fejlesztése!

A tudósok néhány évvel ezelőtt belengették, hogy rövid időn belül a piacon lehet egy olyan gyógyszer, amely megfordítja az öregedés hatásait. Tekintettel arra, hogy 2017-ben ezt az időszakot 3-5 évre becsülték, a pirula fejlesztésé lassan-lassan a célhoz kell hogy érjen. Miről van szó?

Két biotechnológiai vállalkozás kutatói közös erővel igyekeznek felvenni a harcot az öregedés és az azzal összefüggő betegségekkel szemben. A szakemberek nagy reményeket fűznek egy korai kísérleti fázisban lévő nikotinamid mononukleotid-alapú (NMN) gyógyszerhez, amely forradalmi hatást fejtett ki időskorú laboratóriumi egerek szervezetében.

A kulcs a DNS-károsodás helyreállítása

A kutatókat is megdöbbentette az alig egyhetes NMN-kezelés eredménye: az idősödő rágcsálók sejtjei gyakorlatilag ugyanúgy néztek ki a kísérlet végén, mint fiatalabb társaiké. A tudósok szerint a mesterségesen bejuttatott NMN megnövelte a NAD+ szintet, azaz a nikotinamid adenin-dinukleotid oxidált formáját, ami természetes állapotban megtalálható a szervezet minden egyes sejtjében.

Miért ilyen égetően fontos a NAD+ szint? Ismert, hogy a fehérje kölcsönhatások szabályozásában, valamint a DNS-helyreállítás ellenőrzésében elengedhetetlen biokémiai kofaktor száma a kor előrehaladtával csökken. Az öregedés, illetve az idős korral összefüggő betegségek egyik kiváltó oka épp a DNS-károsodás, ami szoros összefüggést mutat a NAD+ jelenlét csökkenésével.

A tudósok előtt eddig nem volt teljesen világos, hogy a folyamat visszafordítható-e, tehát nem tudták, hogy a biokémiai kofaktor számának növelése az öregedés megállítását eredményezi-e.

A kutatásból azonban egyértelműen kiderült, hogy a NAD+ fokozza a PARP1 nevű DNS-helyreállító enzim aktivitását. Ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a NAD+ életkorral összefüggésben lecsökkent jelenléte magában hordozza az PARP1 enzim DNS-javító képességét is.

A kutatók az eredmények tükrében a klinikai vizsgálatok megindulását vetítették előre, amire a bostoni székhelyű Brigham Kórházban kerülne sor. Amennyiben elméletük helyességét klinikai körülmények között is sikerül igazolniuk, úgy megkezdődhet a gyógyszergyártás az öregedés káros hatásainak elhárítására. Tekintettel a vállalat határidőre ez a közeljövőben várhatóan megtörténik.

Forrás: health.economictimes.indiatimes.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság