Cukorbetegség kezelésére használt olcsó gyógyszer hosszabbítja meg az életünket?

Millió és millió cukorbetegségben szenvedő ember életét könnyebbíti meg egy amúgy nem is túl drága gyógyszer. A kettes típusú diabétesz kezelésére alkalmazott pirulát egyre több egészséges személy kezdi szedni, holott egyelőre nincs tudományos bizonyíték az élettartam meghosszabbítására gyakorolt hatásáról.

A Metformin gyógyszert évtizedek óta alkalmazzák sikerrel a kettes típusú cukorbetegek kezelésére. Az elmúlt években számtalan kutató kezdte vizsgálni, hogy a gyógyszer rendelkezik-e további egészségügyi előnyökkel.

Egy 2014-ben készült tanulmány arra jutott, hogy a Metformint szedő cukorbetegek élettartama megnő. A kísérletben kontrollcsoportot is használtak: azoknál az alanyoknál, akik nem kapták meg a gyógyszeres kezelést semmiféle változást nem tapasztaltak.

Egy évvel korábban a Metformin élettartamra gyakorolt pozitív hatását egy kutatócsoport laboratóriumi egereken vizsgálta. A csapat arra jutott, hogy a cukorbetegség kezelésére alkalmazott hatóanyag javítja a rágcsálók általános egészségügyi állapotát és meghosszabbítja az élettartamot.

A bizonyító erejű eredmények még váratnak magukra

Hiába készült több feljegyzés is a gyógyszer diabétesz kezelésen túli felhasználhatóságáról, a szigorú orvosi elvárásoknak sajnos egyik sem felelt meg.

Ez azt jelenti, hogy nem volt elég esetszámú feljegyzés a Metformin élettartamra gyakorolt hatását illetően, így ez ma még feltételezés és nem tudományos tény. Persze, ettől a gyógyszer még működhet, csak be kell bizonyítani.

Dr. Greg Burell, a Carbon Health társalapítója a CNBC-nek adott interjújában óvatosságra int a Metformin kontroll nélküli szedését illetően. Azt javasolja, hogy a cukorbetegségben nem szenvedők várják meg a humánkísérletek eredményeit, mielőtt receptet íratnak.

A gyógyszer mellékhatásai között ugyanis olyan tünetek szerepelnek, mint a vércukorszint esése, a hasfájás, a hasmenés, illetve a tejsav-acidózis.

Kétségtelen, hogy néhány esetben sikerült kimutatni a Metformin élőlények élettartamára gyakorolt pozitív hatását, ennek ellenére még hosszú és bonyolult folyamatok vannak hátra a siker eléréséig.

Épp azért egyelőre egészséges emberek ne szedjék a Metformint, mert előfordulhat, hogy inkább károsítják mint javítják vele az egészségüket – hangsúlyozta Dr. Greg Burell.
Forrás: futurism.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság