Egy forradalmian új technológia az emberi könnycseppeket használja a betegségek kiszűrésére

egy-forradalmian-uj-technologia-az-emberi-konnycseppeket-hasznalja-a-betegsegek-kiszuresere

Hihetetlenül hangzik, de úgy tűnik, hogy a tudósoknak sikerült találniuk egy új és megbízható diagnosztikai „eszközt”. A jelek szerint ugyanis az emberi könnycseppek egészségügyi információk tömkelegét hordozzák. A kutatók szerint óriási előrelépés történt a betegségek kiszűrésére irányuló erőfeszítésekben.

2022. július 20-án az ACS Nano publikációs felületén tudósok egy csapata bejelentette, hogy mindössze néhány emberi könnycsepp segítségével sikerült kimutatniuk egyes szembetegségeket, illetve sikeresen észlelték a diabétesz jeleit is.

Fei Liu, a kínai Wenzhou Orvosi Egyetem orvosbiológiai kutatója elmondta, hogy eredeti céljuk szerint be szerették volna mutatni az emberi könny felhasználásának lehetőségeit a betegségek diagnosztizálásában. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a könnycseppek ablakot nyithatnak a tudósok számára, és egy nap gyors, fájdalommentes és pontos markerré válhatnak a betegségek kiszűrésében.

Miért éppen a könnyek?

A könnyek – a nyálhoz és a vizelethez hasonlóan – apró információcsomagokat tartalmaznak a sejtek üzeneteivel. Amennyiben a tudósok képesek olvasni ezeket a mikroszkopikus üzeneteket, akkor pontos képet kaphatnak arról, hogy mi történik a testben. A gond az, hogy ezeket az exoszómának is nevezett információcsomagokat rendkívül nehéz begyűjteni. Fei Liunak és csapatának azonban forradalmi áttörést sikerült elérnie a területen.

Első ízben a kutatók a vizsgálatban résztvevő önkéntesektől könnycseppeket gyűjtöttek. Ezt követően a folyadékot két nanopórusos membránnal rendelkező eszközzel itatták fel, ami lehetővé tette az apró molekulák kiszabadulását. A feltáruló információcsomagok leolvasása pedig már nem okozott nehézséget a tudósoknak.

A szakemberek megállapították, hogy a különböző típusú betegségek saját molekuláris lenyomatokat hagynak a könnycseppekben. Ezt úgy kell elképzelni, mint az ujjlenyomatot, ami teljesen egyedi azonosíthatóságot kölcsönöz.

A könnyek olyan lehetőségeket hordanak magukban, amik még felfedezésre várnak előttünk. A mostani még csupán a kezdet – hangsúlyozta Luke Lee, a tanulmány társszerzője, a Harvard Medical School biomérnöke. A tudósok az eredményeket más területen is szeretnék kamatoztatni. Jelenleg a könnyek diagnosztikai lehetőségét keresik a depresszió, és az érzelmi stressz vonatkozásában.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság