Egy tanulmány szerint a napi avokádó fogyasztás segít csökkenteni a koleszterinszintet!

egy-tanulmany-szerint-a-napi-avokado-fogyasztas-segit-csokkenteni-a-koleszterinszintet

A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint az avokádó fogyasztása ugyan nem volt kihatással a hasi zsírra vagy a májzsírra, azonban a koleszterinszint apadt a tanulmányban résztvevő önkénteseknél. Nézzük a részleteket!

Kutatók egy csoportja randomizált vizsgálat során arra volt kíváncsi, hogy napi egy avokádó elfogyasztása hat hónapon keresztül milyen hatást vált ki a testtömegre, a testtömeg indexre (BMI), valamint a derékbőség alakulására.

Korábban ugyanis számtalan kisebb tanulmány igazolta az avokádó effajta jótékony hatását, ám átfogó kutatás eddig nem állt a tudósok rendelkezésére.

Bizakodásra okot adó eredmények az avokádóval

A kutatásban résztvevő 1000 túlsúlyos önkéntest a szakemberek két csoportra osztották. A csoport egyik fele azt az utasítást kapta, hogy minden nap egyen meg egy avokádót, míg a résztvevők másik felének a szokásos étrendjét kellett tartania.

A tudósok MRI vizsgálat segítségével folyamatosan diagnosztizálták az önkéntesek hasüregében és más szerveik körül elhelyezkedő zsír mennyiségét annak érdekében, hogy bármilyen változás azonnal szembetűnjön.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy avokádó elfogyasztása nem eredményez klinikai szempontból jelentős javulást a hasi zsír vagy más kardiomatabilikus kockázati tényezők vonatkozásában, viszont testsúlygyarapodást sem okoz. Ám ekkor váratlan fordulat történt a kutatásokban, ami új lendületet adott a tanulmánynak.

A szakemberek egy nem várt, forradalmi felismerésre jutottak a vizsgálatok során. Megállapították, hogy naponta egy avokádó elfogyasztása 2,9 mg/dl-rel képes csökkenteni az összkoleszterin, és 2,5 mg/dl-rel az LDL-koleszterin szintjét.

Ugyan az avokádó nem volt hatással a hasi zsír vagy a súlygyarapodás alakulására, de a tanulmány továbbra is azt igazolja, hogy a gyümölcs jótékony kiegészítője lehet az egészséges étrendnek

– hangsúlyozta Penny Kris-Etherton, az Evan Pugh Egyetem táplálkozástudományi professzora.

A tudós hozzátette: a tanulmányban vizsgált napi egy avokádó fogyasztása nem okozott növekedett testsúlyt, ugyanakkor az összkoleszterin, illetve az LDL-koleszterin enyhe csökkenést mutatott.

A rossz koleszterinnek is nevezett LDL-koleszterin mértékének apadása egészségügyi szempontból rendkívül örvendetes hír.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság