Ezért egészségesebb a kádban fürdés a zuhanyzás helyett!

ezert-egeszsegesebb-a-kadban-furdes-a-zuhanyzas-helyett

Ha megrögzött zuhanyzás párti vagy, van egy rossz hírem a számodra: rengeteg pozitív egészségügyi hatás marad ki az életedből. Persze, érthető, a zuhany gyors, igazán kellemes és költséghatékony. Ennek ellenére a fürdés számos olyan jótékony hatással bír, hogy vétek lenne heti egyszer-kétszer kihagyni a napi teendőid közül. Lássuk, mik ezek!

Támogatja az ellazulást

A világ egyik legmegnyugtatóbb élménye belemerülni egy kád vízbe, amely kellemesen meleg és áthatóan jó illatú. Már egy félórás relaxációs fürdés képes annyira kiszakítani a hétköznapokból, hogy kitisztuljon az elméd, és új emberként lépj ki a fürdőszobából.

Jót tesz a bőrnek

Egy lazító fürdő nem csupán az elme, de a test számára is varázslatos hatással bír. Gondoltad volna, hogy miközben a kádban áztatod magad, addig a bőröd is újjáéled? A fürdő hámlasztó hatása serkenti a bőröd regenerálódását, a nedvesség hatására pedig puha és hidratált lesz. A maximális hatás érdekében érdemes fürdősót, esetleg illóolajat is keverned a fürdővízbe.

Enyhíti az izomfájdalmat

Nem véletlen, hogy a sportorvosok az izomfájdalmakra, izomhúzódásokra jó szívvel ajánlják a forró fürdőt. A meleg víz ugyanis tökéletes gyógyír a fájó izmokra, fokozza a véráramlást, és felgyorsítja a toxikus anyagok kiürülésének folyamatát. A fürdő jelentősen lerövidíti az edzések utáni izomláz időtartamát is.

Javítja az alvás minőségét

Tanulmányok sora utal rá, hogy a lefekvést másfél órával megelőző meleg vizes fürdő támogatja a gyors elalvást, stresszoldó hatása pedig megfelelő alvásminőséget biztosít. Shahab Haghayegh biomedikus kutató és csapata a Texasi Egyetem 5322 tanulmányt és számos alvásmintát áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy már 10 perc fürdés javítja a hőmérsékleti cirkadián ritmust, így támogatva az elalvást. A cirkadián ritmus azoknak a biológiai folyamatoknak az összessége, amelyek napi ritmus szerint ismétlődnek.

Szabályozza a vérnyomást

A kellemesen gőzölgő vízben az erek kitágulnak, ami elősegíti a vér könnyebb áramlását. Ha ehhez hozzávesszük a fürdés ellazulást támogató szerepét is, akkor bátran kijelenthető, hogy egy kád víz aduász lehet a vérnyomás szabályozásában. A fürdő önmagában is alkalmas a feszültség oldására, de az igazán megfelelő stresszmentes környezet megteremtéséhez feltehetsz egy kis pihentető zenét, és olvashatsz egy jó könyvet mellé.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság