Ezért egészségesebb a kádban fürdés a zuhanyzás helyett!

ezert-egeszsegesebb-a-kadban-furdes-a-zuhanyzas-helyett

Ha megrögzött zuhanyzás párti vagy, van egy rossz hírem a számodra: rengeteg pozitív egészségügyi hatás marad ki az életedből. Persze, érthető, a zuhany gyors, igazán kellemes és költséghatékony. Ennek ellenére a fürdés számos olyan jótékony hatással bír, hogy vétek lenne heti egyszer-kétszer kihagyni a napi teendőid közül. Lássuk, mik ezek!

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Támogatja az ellazulást

A világ egyik legmegnyugtatóbb élménye belemerülni egy kád vízbe, amely kellemesen meleg és áthatóan jó illatú. Már egy félórás relaxációs fürdés képes annyira kiszakítani a hétköznapokból, hogy kitisztuljon az elméd, és új emberként lépj ki a fürdőszobából.

Jót tesz a bőrnek

Egy lazító fürdő nem csupán az elme, de a test számára is varázslatos hatással bír. Gondoltad volna, hogy miközben a kádban áztatod magad, addig a bőröd is újjáéled? A fürdő hámlasztó hatása serkenti a bőröd regenerálódását, a nedvesség hatására pedig puha és hidratált lesz. A maximális hatás érdekében érdemes fürdősót, esetleg illóolajat is keverned a fürdővízbe.

Enyhíti az izomfájdalmat

Nem véletlen, hogy a sportorvosok az izomfájdalmakra, izomhúzódásokra jó szívvel ajánlják a forró fürdőt. A meleg víz ugyanis tökéletes gyógyír a fájó izmokra, fokozza a véráramlást, és felgyorsítja a toxikus anyagok kiürülésének folyamatát. A fürdő jelentősen lerövidíti az edzések utáni izomláz időtartamát is.

Javítja az alvás minőségét

Tanulmányok sora utal rá, hogy a lefekvést másfél órával megelőző meleg vizes fürdő támogatja a gyors elalvást, stresszoldó hatása pedig megfelelő alvásminőséget biztosít. Shahab Haghayegh biomedikus kutató és csapata a Texasi Egyetem 5322 tanulmányt és számos alvásmintát áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy már 10 perc fürdés javítja a hőmérsékleti cirkadián ritmust, így támogatva az elalvást. A cirkadián ritmus azoknak a biológiai folyamatoknak az összessége, amelyek napi ritmus szerint ismétlődnek.

Szabályozza a vérnyomást

A kellemesen gőzölgő vízben az erek kitágulnak, ami elősegíti a vér könnyebb áramlását. Ha ehhez hozzávesszük a fürdés ellazulást támogató szerepét is, akkor bátran kijelenthető, hogy egy kád víz aduász lehet a vérnyomás szabályozásában. A fürdő önmagában is alkalmas a feszültség oldására, de az igazán megfelelő stresszmentes környezet megteremtéséhez feltehetsz egy kis pihentető zenét, és olvashatsz egy jó könyvet mellé.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság