Gyógyszeres kezeléssel javítanák a hibás mitokondriumokat

2012-ben Nagy-Britanniában, Cambridge-ben létrehozták a Nanna Therapeutics gyógyszerkutató és gyógyszergyártó vállalatot. Az alig nyolcéves cég elkötelezett az olyan életkorral összefüggő betegségek kezelésében, mint például az Alzheimer-kór, a neurodegeneratív betegségek vagy a rák.

Kutatásaik szerint a mitokondriális funkciók javításával hatékonyan léphetnek fel a tejsavas acidózis, a stroke-szerű elváltozások, illetve a MELAS-szindróma nevű örökletes genetikai betegség ellen is.

A mitokondriumok innovatív modulátorainak fejlesztésére koncentrálunk. Ez az energiatermelésben és energiatárolásban fontos sejt szervecske számos humán betegség tényezője lehet – nyilatkozta David Williams, a Nanna Therapeutics vezérigazgatója.

Mire készülnek a szakemberek?

A kutatók jelenleg egy mikrofluidikán alapuló gyógyszer kutatás-fejlesztésén dolgoznak, amely forradalmi áttörést jelentene a farmakológia nemzetközi berkeiben.

A mikrofluidika a mikro (kicsi) és fluid (folyadék) szavak összevonásából képzett szóösszetétel, és a folyadékok olyan változtatásával foglalkozik, amely eltér az emberi méretű világban megszokottól.

A folyadékok mikroszkopikus méretben máshogy viselkednek, mint a makroszkopikus, általunk megszokott világban, így más az áramlási tulajdonságuk, az energia disszipációjuk vagy a viszkozitásuk.

Ez megkönnyíti a tudósok dolgát, mert a mikrofluidika segítségével hónapokra rövidíthetik az általánosságban évekig nyúló gyógyszerfejlesztési folyamatokat.

Mit próbálnak elérni a kutatók? A kor előrehaladtával a sejtek erőműveinek is nevezett mitokondriumok száma csökken, működésük hibássá válik.

A tudósok már egy ideje úgy gondolják, hogy ez a folyamat az öregedés egyik markáns jellemzője, és számos, korral összefüggő betegség generálója.

Több olyan kutatás is elindult, ami a mitokondriumok számának és vitalitásának visszaállításával az öregedést és az azzal összefüggő betegségeket lassítaná vagy teljesen meg is állítaná. A génszerkesztéstől a gyógyszerkutatásig számos területen folynak vizsgálatok, ám közös pont, hogy ezek jórészt még korai szakaszban vannak.

A Nanna Therapeutics azon társaságok egyike, amely az életkorral összefüggő betegségek kezelését célzó mitokondriumok fejlesztésén dolgozik.

Forrás: labiotech.eu

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság