Holland kutatók fontos felfedezést tettek a rapamycin hatóanyaggal kapcsolatban

A rapamycin – egy immunszuppresszív hatóanyag – élettartamra gyakorolt kedvező hatását a tudósok több ízben is igazolták. Ugyanakkor holland kutatók új tanulmányukban fontos dologra mutattak rá, ami alapjaiban változtathatja meg az öregedéssel kapcsolatos tudományos hozzáállást. Nézzük a részleteket!

Ahhoz, hogy a teljes kép kibontakozhasson fontos néhány szót ejteni a kalória bevitel korlátozásának élettani hatásairól. A tudósok csaknem 100 éve tisztában vannak vele, hogy a kalóriakorlátozás az egyik legerősebb és leghatékonyabb módszer, ami igazoltan növeli az élettartamot.
Az elmúlt évtizedekben a kutatók úgy találták, hogy a rapamycin pontosan ugyanazokat a folyamatokat indítja be a szervezetben mint a kalóriabevitel korlátozása, azzal az előnnyel, hogy nincs szükség megterhelő diétára.

A hollandok borítottak minden tudományos nézetet

Holland kutatók egy friss tanulmányban laboratóriumi egereken azt vizsgálták, hogy a kalóriabevitel korlátozása valóban teljes mértékben megegyezik-e rapamycin által kifejtett sejtes válaszokkal. Az eredetileg transzplantáción átesett betegek utókezelésére alkalmazott rapamycin gyógyszer hatása a szakemberek szerint teljesen más biológiai útvonalakon valósul meg.
A tudósok megfigyelték, hogy amíg a kalóriabevitel korlátozása ténylegesen gyarapítja az évek számát, addig a rapamycin – elsősorban a máj, az érrendszer és az idegrendszer támogatásával – inkább a szervezet egészségét óvja. Tekintettel azonban arra, hogy az egészségben töltött évek végeredményben az élettartam alakulására is kihatással vannak, így a rapamycin is kiváló szenolitikus gyógyszernek minősül.
Összességében tehát a holland szakemberek bizonyították, hogy mind a kalóriabevitel korlátozása, mind pedig a rapamycin rendkívül pozitív élettani hatásokkal rendelkezik, ám ezek különböző mechanizmuson keresztül fejtik ki a hatásukat.
Annak ellenére, hogy a transzplantációs gyógyszer már nem kínál alternatívát a kalóriakorlátozás sokszor emberfeletti erőfeszítéseinek kiváltására, a tudósok mégsem borúlátók. A jelenlegi felfedezéssel ugyanis két megbízható öregedésgátló módszer került a kutatók kezébe, ami személyre szabottabb, specifikusabb terápiák kidolgozására ad lehetőséget.
Forrás: www.lifespan.io

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság