Ideje lenne belátnunk, hogy a kurkuma több egy szimpla ételízesítőnél

Tanulmányok hosszú sora bizonyítja, hogy a sokak által csupán az élelmiszerek ízesítésére használt kurkuma egészségügyi előnyei páratlanok. Az indiai sáfrányként is ismert fűszer- és gyógynövény hatásai a gyulladáscsökkentéstől kezdve a kognitív funkciók javításán át egészen a rák kialakulásának megakadályozásáig terjednek. De nem mindegy, hogyan fogyasztjuk!

A kurkumára jórészt még mindig úgy gondolunk, mint egy karakteres, narancssárga színű ételízesítőre, aminek a fűszertartóban van a helye. Pedig fő alkotóelemét, a kurkumin vegyületet mind az Egészségügyi Világszervezet, mind az Európai parlament, mind pedig az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet jóváhagyta mint élelmiszer-adalékanyag, és számos táplálék-kiegészítőben megtalálható.
A kurkuma kiemelkedő egészségügyi hatása a benne található kurkuminnak köszönhető. A vegyület rendkívül magas gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, a gond mindössze annyi, hogy rengeteget kellene elfogyasztani belőle, hogy az említett egészségügyi előnyök kifejeződhessenek. A kurkuma kurkumin tartalma ugyanis igencsak alacsony, a növény teljes tömegének csupán 3 százaléka.

Hogyan juthatunk elegendő kurkuminhoz?

Azon túl, hogy az élénk sárga vegyület minimális mennyiségben van jelen a kurkumában, sajnos még a biológiai hozzáférhetősége is kifejezetten gyengének mondható. A biológiai hozzáférhetőség azt jelenti, hogy a szervezetbe jutott élelmiszer, vitamin, gyógyszer miként hasznosul. A kurkumin vízben és zsírban egyaránt rosszul oldódik, a szervezetünkből pedig alacsony hatékonysággal szívódik fel, és gyorsan le is bomlik.
A tudósok úgy vélik, hogy a gyenge biológiai hozzáférhetőség a piperin szerves vegyülettel kitűnően ellensúlyozható. (A piperin egy olyan természetes anyag, amely például a fekete borsban nagy mennyiségben megtalálható.) A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a piperin 2000 százalékkal javítja a kurkumin felszívódását, így az optimális egészségügyi hatás elérése érdekében a két vegyület kombinálása ajánlott.
A szakemberek szerint mindezek tükrében nem mindegy, hogy a kurkumin milyen formában jut a szervezetünkbe. A boltok polcain érdemes a piperin vegyülettel kombinált kurkumin étrend-kiegészítőket keresni, ugyanis csak ezek esetén garantált a hatékony felszívódás.
Forrás: longevity.technology

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság