Ígéretes gyógyszerkombináció az élettartam hosszabbítására

Dr. Jan Gruber, a Yale-NUS Főiskola kutatója és tudományos csapata sikeresen tesztelt egy gyógyszeres koktélt, ami nem csupán megnövelte a kísérlethez használt fonálférgek élettartamát, de az öregedés folyamatát is késleltette. A tudósok szerint az eredmény reményt adhat az emberi élet meghosszabbításához is.

A kutatásvezető Dr. Gruber felhívta a figyelmet, hogy az elöregedő társadalmak okozta kihívásokkal számos országnak kell szembenéznie.

Ha képesek leszünk megtalálni a módját az emberi élettartam elnyújtásának és az öregedés lelassításának, az nem kizárólag orvosi és gazdasági előnyökkel járna, de jobb életminőséget is biztosítana az emberiségnek – hangsúlyozta a tudós.

Többféle vegyülettel célozták az öregedési útvonalakat

A kutatócsapat elsősorban azokat a vegyületeket kombinálta, amelyek az előzetes vizsgálatok alkalmával már bizonyították az öregedési útvonalakat célzó hatásukat, egész pontosan az alapjául szolgáló biológiai mechanizmusokat.

Ilyen például a Rapamycin nevű gyógyszer, amit szervátültetések utókezeléseként alkalmaznak annak megakadályozására, hogy az új szerv kilökődjön. Kutatók fonálférgek, muslincák és egerek esetében is feljegyezték, hogy a Rapamycin „mellékhatásként” jótékony hatással van az élettartamra.

Dr. Gruber és csapata először kettő, majd három vegyület kombinációjával próbálkozott. A fonálférgeken elvégzett kísérletek különböző öregedési útvonalakat céloztak meg. Az eredmények azt mutatták, hogy míg két gyógyszer párosítása kifejezetten jó hatással, addig három gyógyszer megfelelő elegyű vegyítése pedig különösképpen kedvező hatással volt a fonálférgek élettartamára.

A Yale-NUS Főiskola kutatójának és társainak sikerült csaknem megdupláznia a fonálférgek életét a kísérletek során. A szakemberek azt is felfedezték, hogy a kezelt egyedek minden életszakaszban egészségesebbek voltak, sőt a már meghosszabbított élettartamuk nagyobb hányadát is kitűnő vitalitásban töltötték.

Ez utóbbi igen fontos szempont a jövőbeli potenciális öregedésgátló beavatkozások vonatkozásában. Ugyanis nem csupán a minél hosszabb élet elérése a cél, hanem az is, hogy a lehető legtöbbet töltsünk a korral összefüggő betegségektől – így például a ráktól, az ízületi gyulladástól vagy a diabétesztől – mentesen.

Forrás: yale-nus.edu.sg

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság