Jógázz a megfelelő emésztésért – Hogyan működik?

jogazz-a-megfelelo-emesztesert-hogyan-mukodik

Két, egymástól független tanulmány is úgy találta, hogy a jóga hatékony segítség lehet a bélrendszer egészségének megőrzésében. Ez különösen annak tükrében jó hír, hogy az emésztési problémákat lassan népbetegségként tarthatjuk számon. Nézzük, mit találtak a kutatók!

Az amerikai Országos Ambuláns Egészségügyi Adatközpont felmérése szerint csak az Egyesült Államokban 60-70 millió ember életét keseríti meg valamilyen fokú emésztési zavar. Ehhez a magas számhoz olyan tényezők járulnak hozzá, mint a rosszul megválasztott étrend, a nem megfelelő minőségű alvás és a stressz.

Tudjuk, hogy az olyan stresszhormonok, mint például a kortizol a bél fokozott gyulladásához vezetnek. A stressz károsíthatja az úgynevezett bélgátat, továbbá a jó és rossz baktériumok egyensúlyát. Ennek következtében fokozódó szisztémás gyulladást észlelhetünk a szervezetben

– mondta el Eve Kalinik táplálkozási terapeuta és bélegészségügyi tanácsadó.

A szakember hozzátette: számos esetben az elfogyasztott élelmiszert hibáztatjuk a kialakult puffadásért, holott a stressz ugyanilyen hatást tud kiváltani. Kalinik szerint a stresszhormonok felszabadulása ronthatja a táplálék lebomlását és hatással lehet a bélmozgásra is. A stresszkezelés tehát kulcsfontosságú szerepet tölt be a puffadás és az emésztés alakulásában.

A jóga hatékonyan támogathatja az emésztést

A jóga emésztésre gyakorolt kedvező élettani hatásairól két, egymástól független tanulmány is beszámol. A Pain Research & Management folyóiratban megjelent tudományos vizsgálat rámutatott, hogy azok a serdülők, akik rendszeresen jógáztak, csekélyebb gyomor- és bélrendszeri panaszról számoltak be, mint akik mellőzték a tevékenységet.

A másik tanulmányt a European Journal of Integrative Medicine publikálta. A kutatók az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek csökkenését regisztrálták a rendszeres jógagyakorlatokat végző betegeknél. A szakemberek a tanulmányban megállapították, hogy egy 12 hetes jógamodul eredményes kezelési lehetőség az IBS-ben szenvedő betegek számára.

Hogyan működik, miként kapcsolódik a jóga és az emésztés? Eve Kalinik kifejtette, hogy a jóga segít enyhíteni az olyan emésztési tüneteket, mint például a gázképződés és a puffadás. Ezenkívül a hasi légzés képes csökkenteni a stresszt azáltal, hogy aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság