José Viña professzor úgy látja, ha száz évig akarunk élni, kiegészítőkre van szükségünk

A Valenciai Egyetem fiziológus professzora egyszerre látja el tanári- és kutatómunkáját az öregedés és a testmozgás témakörében. A tudós annak a Freshage elnevezésű népszerű kutatócsoportnak a vezetője, amely az öregedés különböző aspektusait vizsgálja, ideértve az életkor előrehaladását, a szenolitikus gyógyszereket, a testmozgást, illetve az Alzheimer-kórt.

A professzor és kutatócsapata jelenleg a hosszú élettartammal összefüggő gének azonosításán és a gyógyszeres vagy egyéb beavatkozási módok felkutatásán dolgozik. Az egyetem munkatársai a közelmúltban figyelemreméltó eredményeket értek el a kutatásaik során, génmódosított egérmodellek élettartamát sikerült meghosszabbítaniuk olyan módon, hogy az állatok vitalitása is javult.
Éppen a p53 nevű gént kutatjuk, ami a genom integritását kontrollálja. Továbbá vizsgáljuk a sejtek szaporodási képességének fenntartásában kulcsszerepet betöltő telomerázt, és a GRAS jelzőmolekulát is. Ez utóbbi ha megváltozik, rákos sejtek jelennek meg. De ami a legfontosabb, hogy esélyünk van a beavatkozásokra – mondta el Viña professzor a gyógyszeres vagy egyéb kiegészítő terápiák lehetőségére utalva.

Korlátoz minket a fehérjék, a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya

A tudós úgy gondolja, hogy az egészséges öregedés sarokpontjai a kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás, a stresszkezelés, illetve a táplálék-kiegészítők. Viña kutatásai szerint a 65 évesnél idősebb európaiak 40 százaléka fehérjehiányban szenved, így még a megfelelő testmozgás esetén is korlátozó hatás lép fel a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok kapcsán.
Az optimális táplálkozás nem csupán a minimálisan szükséges élelmiszerek bevitelét jelenti. A megfelelő táplálkozás mellett kiegészítőkre van szükségünk ahhoz, hogy esélyünk legyen megélni a századik életévet – mutatott rá a professzor hangsúlyozva, hogy ehhez hatékony stresszkezelésnek is társulnia kell.
José Viña nem az időnként előforduló élethelyzeti stresszről beszélt, az ugyanis segít elhárítani egy komolyabb fenyegetést vagy veszélyhelyzetet. Sokkal inkább az olyan, napi szinten jelenlévő feszült állapotról, amely biológiai szinten fejti ki a káros hatását például a sejtek roncsolásával vagy a DNS-t védő telomerek lerövidülésével.
Forrás: longevity.technology

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság