Képes lehet egy gyógyszer 100 évig is egészségesen tartani egy embert?

Az öregedésgátlás területén jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az jelenti a kutatók számára, hogy valamilyen módon megküzdjenek az ígéretesnek tűnő eljárások nem várt hatásaival.

Amíg a számítógépes modellezések, fonálférgeken és muslincákon végzett kísérletek igen kecsegtetők, addig az összetettebb biológiai szervezetek esetében végzetesnek tűnő mellékhatásokkal kell számolniuk.

Miről is beszélünk? Számos, a korral összefüggő betegségnek próbáltak gátat szabni a tudósok a genetika segítségével.

Gyakran előfordul azonban, hogy amikor egy hibásan működő gént sikerül kikapcsolni (ezzel kiiktatva az alapbetegséget), az az egész szervezetre nézve végzetes károkat okoz, mert például rákos sejtek burjánzása kezdődik meg. Belátható tehát, hogy ha a terápia több kárt okoz mint hasznot, úgy a kísérletek nem kerülhetnek humán tesztelési fázisba.

A hosszabb életet meg kell előznie a minőségi életnek

Dr. Joan Mannick, a resTORbio vállalat alapítója és főorvosa ezért azt vallja, hogy az emberi élettartam meghosszabbítása előtt elsősorban az élettartam minőségének megjavítására kell koncentrálni.

Jelenleg ugyanis az orvostudomány a betegségek kezelésére és nem a megelőzésére fókuszál. Míg egyet kezelünk, addig egy másik felbukkan – erősítette meg Felipe Sierra, az Országos Öregedési Intézet igazgatója.

Dr. Mannick és csapata ennek tükrében egy 900 ember bevonásával végzett kutatás keretében az öregedő immunrendszer megerősítésének lehetőségét kereste. A főorvos szerint a vizsgálatok nem csupán eredményesek voltak, de a kezünkbe került az élet elixírje is.

A bostoni székhelyű biotechnológiai vállalat által kifejlesztett RTB101 nevű gyógyszer ugyanis vélhetően örökre megváltoztatja az öregedéssel kapcsolatos fogalmainkat. A pirula egyik változata nagy valószínűség szerint jövőre zöld utat kap az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).

Dr. Joan Mannick beszámolt róla, hogy azok az idős emberek, akik az RTB101-hez hasonló gyógyszert szedtek, erősebb immunválaszt adtak az influenza elleni védőoltásra. Ez azt jelenti, hogy a szervezetük hatásosabban veszi fel a harcot az életkorral összefüggő betegségekkel szemben. Ez volt az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy jó úton járunk az emberek életkorának befolyásolásában – hangsúlyozta a főorvos.

Forrás: aarp.org

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság