Készülhetünk az okos gyógyszerek megjelenésére?

Az elmúlt évtizedben a globális technikai fejlődés olyan iramot diktált, hogy az okos eszközök szinte egyik pillanatról a másikra lettek életünk részei.

Ma már szinte nagyítóval kellene keresnünk azt a háztartást, ahol ne fordulna elő legalább egy intelligens telefon, TV vagy óra. De mi a helyzet az okos gyógyszerekkel, meddig váratnak még magukra?

Mielőtt elmerülünk a témában, érdemes megjegyezni, hogy idehaza használatos az okosgyógyszer kifejezés, bár azt leginkább a legújabb pirulák terápiás kezelésének megnevezésére alkalmazzák.

Nehéz lenne megmondani, hogy ez nálunk miért alakult így, mindenesetre – ahogy a későbbiekben látni fogjuk – az okosgyógyszer világviszonylatban teljesen mást jelent.

Személyre szabott, életmódhoz igazított gyógyítás

A legtöbb gyógyszerrel és gyógykészítménnyel az a legnagyobb probléma, hogy az egyén életútját, környezetét, genetikai sajátosságait nem veszi figyelembe. Félreértés ne essék, elengedhetetlen, sőt élet-halál kérdése, hogy például egy szívrendellenességgel élő beteg rendszeresen hozzájusson a gyógyszeréhez.

Ám ha a kiváltó okot a páciens géntérképének felállításával, majd a hibás gének kijavításával képesek lennénk orvosolni, akkor a beteg akár el is hagyhatná a gyógyszert.

A hangsúly itt a személyre szabott és egyedi pirula, sajátságos terápia kifejlesztésén van, ami a genetikai orvoslás ötvözését jelenti a hagyományos gyógyászattal. Azt gondolnánk, hogy ez a módszer kizárólag a tudományos-fantasztikus regények lapjain létezik?

Mila Makovec egy ritka, ám igen veszélyes genetikai mutációs betegséggel élő kislány. A legtöbb orvos lemondott Mila kezeléséről, mondván, a szindrómára nem létezik hatásos gyógyszer.

Akadt azonban néhány elhivatott szakember, akik fáradhatatlan munkával megtalálták a kislány szervezetében hibásan működő gént, majd egy speciális, személyre szabott terápiával kezelni kezdték. Az eredmény ugyan nem volt teljes, Mila nem gyógyult meg maradéktalanul, de rohamai csökkentek, képessé vált felállni és idővel megtanult járni is.

Kétségtelen, hogy a jövő a személyre szabott okos gyógyszereké lesz. Ma még ugyan gyerekcipőben járnak a lehetőségek, és a géntérképezés is meglehetősen költséges, ám karnyújtásnyira vagyunk a számos betegségre gyógymódot kínáló megoldástól.

Forrás: thegeniusworks.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság