Ki a 10 leggazdagabb európai 2022-ben?

ki-a-10-leggazdagabb-europai-2022-ben

Európa leggazdagabb emberei különböző ágazatokban halmozták fel vagyonukat. Tudod, milyen nemzetiségű 2022 leggazdagabb európai üzletembere? Hallottál már arról, hogy mit takar az LVMH-csoport? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, olvasd el cikkünket.

Míg az európai többség a koronaválság, a növekvő infláció és az ukrajnai háború miatti gazdasági veszteségekkel küzd, addig a kontinens leggazdagabb emberei tovább gyarapítják vagyonukat. Az európai 628 milliárdosnak összesen három milliárd eurója volt 2021-ben, ami egymilliárdeuróval több, mint 2020-ban.

A legtöbb milliárdos – összesen 136 fő – Németországban él, ha csak Európát vesszük alapul, és míg Franciaországban a leggazdagabb milliárdosok többnyire luxuscikkekkel foglalkoznak, addig Németországban főként az élelmiszerdiszkont üzletek teszik milliárdossá a tulajdonosokat.

ki-a-10-leggazdagabb-europai-2022-ben

10. hely: Alain és Gerard Wertheimer (Franciaország) – Chanel

A két testvér, Alain és Gerard Wertheimer birtokolja a többséget a francia Chanel luxusmárkában.

9. hely: Giovanni Ferrero (Olaszország) – Ferrero

Giovanni Ferrero az azonos nevű olasz családi vállalat, a Ferrero elnöke. A cég leginkább olyan termékekről ismert, mint a Nutella, a Kinder Schokolade és a Tic Tac.

8. hely: Beate Heister & Karl Albrecht Junior (Németország) – Aldi Süd

Az Aldi Süd örökösei és tulajdonostársai 34 milliárd eurót irányítanak.

7. hely: Klaus-Michael Kuehne (Németország) – Kuehne+Nagel

Klaus-Michael Kuehne vagyona 2022-ben mintegy 37 milliárd euróra tehető.

6. hely: François Pinault (francia) – Kering

François Pinault francia vállalkozó, a francia Kering luxuscsoport alapítója, amelybe a Saint Laurent, az Alexander McQueen és a Gucci tartoznak.

ki-a-10-leggazdagabb-europai-2022-ben

5. hely: Rodolphe Saadé (Franciaország) – CMA-CGM Group

A Saadé családi vállalkozás a világ harmadik legnagyobb szállítmányozási vállalata. A CMA CGM logisztikai vállalat székhelye Marseille-ben található és Európa ötödik leggazdagabb embere irányítja.

4. hely: Dieter Schwarz (német) – Schwarz Group

Dieter Schwarz tulajdonosa a Schwarz-csoportnak, amely magában foglalja a Kaufland és a Lidl áruházláncokat.

3. hely: Amancio Ortega (spanyol) – Inditex

Tavaly még Amancio Ortega volt a második leggazdagabb európai. 2022-ben a Zara alapítója egy hellyel lejjebb csúszott, de továbbra is a dobogón maradt. Az Ortega vezeti az Inditex csoportot, amelyet a világ egyik legnagyobb textilipari vállalataként tartanak számon. A csoportba a Zara mellett a Massimo Dutti, a Bershka és a Pull & Bear márkák is tartoznak.

2. hely: Francoise Bettencourt Meyers (francia) – L’Oréal

Francoise Bettencourt Meyers a L’Oréal alapítójának, Eugène Schuellernek az unokája, így szép örökséggel kezdte életét, amit a mai napig élvez és ápol.

1. hely: Bernard Arnault (francia) – LVMH

Bernard Arnault 1989 óta vezeti a luxusipar globális vezető vállalatát, az LVMH-t. Az LVMH csoport több mint 75 különböző márkát foglal magába. A divatszektorban a Louis Vuitton, a Céline, a Dior és a Fendi például mind az LVMH csoporthoz tartozik.

Portfóliójába tartozik még a Moët & Chandon pezsgőmárka és a francia Sephora kozmetikai lánc is. A Forbes szerint Bernard Arnault francia üzletember vagyona 147 milliárd euró körül mozog. Arnault messze a leggazdagabb európai 2022-ben.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság