Kiderült, hogy a rendszeres séta csökkentheti a gyakori időskori térdfájdalmakat!

kiderult-hogy-a-rendszeres-seta-csokkentheti-a-gyakori-idoskori-terdfajdalmakat

Egy, az Arthritis & Rheumatology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszeres séta csökkentheti a térdfájdalmakat az 50 év feletti korosztálynál. A Baylor College of Medicine kutatói osteoarthritisban, vagyis csont-ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében mutatták ki a kedvező változást.

A szakemberek kiemelték, hogy a tanulmány eredményei egyértelműen a séta hatékonyságát mutatják az ízületekben fellépő károsodások lassításában is. A felfedezés enyhülést hozhat a kínzó térdfájdalom terén!

A kutatók a tanulmányban az Osteoarthritis Initiative, azaz egy 14 éves, utánkövetéses adatbázis adatait dolgozták fel. A tudósok a vizsgálat során két nagyobb csoportot állítottak fel: az első szegmensbe kerültek azok az 50 év vagy afeletti személyek, akik rendszeresen sétáltak, a másodikba pedig azok, akik nem végeztek effajta tevékenységet.

Határozott különbség a sétálók javára

A szakértők az adatok elemzése során arra lettek figyelmesek, hogy az első csoportba tartozók – tehát a rendszeres sétát végzők – esetén 40 százalékkal csökkent a térdfájdalom aránya a lassú járást mellőzőkéhez képest.

Az eredmények jelzésértékűek lehetnek azok számára, akik esetében röntgenfelvételek igazolják az osteoarthritis betegségét, de nem tudnak beszámolni napi szintű térdfájdalomról

– hangsúlyozta Dr. Grace Hsiao-Wei Lo, a Baylor immunológiai, allergiás és reumatológiai adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

A kutató hozzátette: a tanulmány aláhúzza annak lehetőségét, hogy a rendszeres séta támogatja a térdfájdalmak megelőzését, valamint lassítja az ízületen belüli osteoarthritis kiváltotta károsodás súlyosbodását is. Grace Hsiao-Wei Lo elmondta továbbá, hogy a testmozgást célzó séta olyan egészségügyi előnyökkel párosul, mint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint az elhízás, a diabétesz, valamint egyes rákbetegségek kockázatának csökkenése.

A térdízületi gyulladásos betegeknek edzésképpen érdemes rendszeresen sétálniuk, különösen abban az esetben, ha térdfájdalom nem alakult ki a diagnosztizált betegség mellé. Amennyiben már megjelent a térdfájdalom, a séta még mindig ajánlatos lehet, különösen abban az esetben, amikor az ízületi gyulladás a térdhajlítás esetén okoz fájdalmat a páciensnél

– hívta fel a figyelmet a Baylor College of Medicine vezető kutatója.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság