Kínzó kérdés, hogy miért nincs még mindig hatékony gyógyszer az öregedés ellen?

Habár az orvostudomány és a technológia fejlődése csökkentette a halálozási esélyeket és meghosszabbította a várható élettartamot, ezek az előrelépések még mindig nem kifejezettem az öregedés legyőzését jelentik. Logikusnak tűnhet a kérdés, ha a láz csillapítására képesek vagyunk gyógyszereket előállítani, miért nem tudjuk felvenni a harcot az öregedéssel?

Annak érdekében, hogy a szenolitikus gyógyászatot az orvostudomány hivatalos és legitim szakterületének tekinthessük, először is az öregedést egy természetes folyamat helyett betegségként kellene elismerni. Hivatalosan ezt követően lehetne csak az öregedést megcélzó gyógyszerfejlesztésekbe kezdeni.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne folynának az élettartam meghosszabbítását célzó kutatások, de a tudósoknak sokkal egyszerűbb dolguk volna, ha egy konkrét betegségre, az öregedésre koncentrálhatnának a munkájuk során.
További probléma, hogy az öregedés számos sejtszintű biológiai folyamat eredménye, így nincs egyetlen kézzelfogható momentum, amit megcélozva elhárítható lenne. Amíg a tudósok részletesen fel nem térképezik az öregedés háttérmechanizmusait, addig nem is lehet tudni, hogy pontosan mire is kellene gyógyszert fejleszteni.

A mesterséges intelligencia (MI) felgyorsíthatja a kutatásokat

Ha az MI kapacitásai nem is végtelenek, de segítségével a szakemberek évekkel lerövidíthetnek bármilyen kutatómunkát. A szenolitikus gyógyszerfejlesztésben a mesterséges intelligencia személyre szabott gyógyszerterápiát dolgozhat ki. Továbbá megkönnyítheti az öregedéssel összefüggő biomarkerek azonosítását, korai fázisban azonosíthat betegségeket, meghatározhat egyes öregedést elősegítő rizikófaktorokat.
Az öregedés folyamata az élet során dinamikusan változó paraméterek millióit hordozza magában. Az MI komplex minták hatalmas mennyiségű adathalmazában képes megtalálni azokat a beavatkozási célpontokat, amelyek az egészségmegőrzést vagy az élettartam meghosszabbítását segíthetik elő.
Az öregedés elleni gyógyszer kifejlesztéséről tehát nem tettek le a tudósok, csupán összetettsége miatt több időre van szükség a sikerek eléréséig. A kutatómunkákat a jövőben kétséget kizáróan le fogja rövidíteni a mesterséges intelligencia nagyobb mértékű alkalmazása.
Forrás: www.longevity.technology

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság